Potplanten

Een terras kun je opfleuren met planten in pot. Maar wat zijn nu precies potplanten? In principe kan elke plant in een pot of bak, van eenjarigen tot vaste planten en heesters en zelfs bomen. We helpen je kiezen.

potplanten

Soorten potplanten

Bijna alle plantensoorten kunnen in pot: eenjarige planten, vaste planten, heesters, bomen, kuipplanten en wintergroene planten. En wat dacht je van bollen? In de video helpen we je om de mooiste soorten te kiezen. Alle planten in de video kun je bestellen bij plantinbak.nl.

Eenjarigen

Eenjarigen kunnen heel goed in potten. En daar heb je over het algemeen één jaar plezier van. Lees meer over eenjarigen zaaien.

Vaste planten

Vaste planten zet je het liefst in een iets grotere pot zodat de wortels wat ruimte hebben om te groeien. In de winter sterven de vaste planten af en verdwijnen onder de grond. Of je moet ze flink terugsnoeien in het voorjaar. Om ook in het voorjaar al kleur in je pot te hebben, kun je bloembollen poten.

Heesters en bomen

Ook kun je heesters en zelfs bomen in pot houden. Ze worden dan natuurlijk niet zo groot als in de volle grond. Met een flinke pot (minimaal zo’n 70 centimeter diep) en af en toe goed snoeien krijg je de mooiste resultaten. Rozen, ook heesters, kunnen in pot. Ze wortelen diep, dus ook zij houden van een flinke behuizing. Lees meer over rozen in pot.

Kuipplanten

En wat dacht je van kuipplanten. Denk eens aan citrusboompjes of palmen. Let wel op, ze houden niet van vorst, dus in de winter moeten naar binnen. Of zorg dat je ze voldoende tegen de kou beschermt.

Wintergroene planten

Er zijn ook wintergroene potplanten, buxus bijvoorbeeld. Ook deze planten verdampen in de winter vocht doordat ze blad houden. Dus ook bij hen moet je oppassen voor uitdroging en vorst. Pak de pot in en zet de planten een beetje uit de zon.

Woekerende potplanten

Tenslotte zijn er ook planten die je juist in pot moét zetten om ze een beetje in toom te houden. Sommige woekerende bamboes bijvoorbeeld. En munt is ook zo’n plant die anders je hele tuin door wandelt.

Hoe zet je eigenlijk planten in een pot? Bekijk daarvoor onze video over planten in pot of bak planten.

Meer informatie: plantinbak.nl

nog meer: tuinieren