Potplanten

Een terras kun je opfleuren met planten in pot. Maar wat zijn nu precies potplanten? In principe kan elke plant in een pot of bak, van eenjarigen tot vaste planten en heesters en zelfs bomen. Jurgen Smit helpt je kiezen.


potplanten

Soorten potplanten

Bijna alle plantensoorten kunnen in pot: eenjarige planten, vaste planten, heesters, bomen, kuipplanten en wintergroene planten. En wat dacht je van bollen? Jurgen Smit licht in de video de mooiste soorten uit om je te helpen kiezen. Alle planten in de video kun je bestellen bij plantinbak.nl.

Eenjarigen

Eenjarigen kunnen heel goed in potten. En daar heb je over het algemeen één jaar plezier van. Lees meer over eenjarigen zaaien.

Vaste planten

Vaste planten zet je het liefst in een iets grotere pot zodat de wortels wat ruimte hebben om te groeien. In de winter sterven de vaste planten af en verdwijnen onder de grond. Of je moet ze flink terugsnoeien in het voorjaar. Om ook in het voorjaar al kleur in je pot te hebben, kun je bloembollen poten.

Heesters en bomen

Ook kun je heesters en zelfs bomen in pot houden. Ze worden dan natuurlijk niet zo groot als in de volle grond. Met een flinke pot (minimaal zo’n 70 centimeter diep) en af en toe goed snoeien krijg je de mooiste resultaten. Rozen, ook heesters, kunnen in pot. Ze wortelen diep, dus ook zij houden van een flinke behuizing. Lees meer over rozen in pot.

Kuipplanten

En wat dacht je van kuipplanten. Denk eens aan citrusboompjes of palmen. Let wel op, ze houden niet van vorst, dus in de winter moeten naar binnen. Of zorg dat je ze voldoende tegen de kou beschermt.

Wintergroene planten

Er zijn ook wintergroene potplanten, buxus bijvoorbeeld. Ook deze planten verdampen in de winter vocht doordat ze blad houden. Dus ook bij hen moet je oppassen voor uitdroging en vorst. Pak de pot in en zet de planten een beetje uit de zon.

Woekerende potplanten

Tenslotte zijn er ook planten die je juist in pot moét zetten om ze een beetje in toom te houden. Sommige woekerende bamboes bijvoorbeeld. En munt is ook zo’n plant die anders je hele tuin door wandelt.

Hoe zet je eigenlijk planten in een pot? Bekijk daarvoor onze video over planten in pot of bak planten.

Meer informatie: plantinbak.nl

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Bea Vleugels op 16 mei 2018 om 13:28

ik zoek enkele potplanten voor de schaduwkant.

>

Lucien Seys op 4 oktober 2017 om 16:14

Hallo.wij wonen op het 7de verdiep en deze zomer moesten we aan de voorkant van het terras onze bloembakken naar het achterste terras verhuizen.Ons siergras met kleine pluimpjes deed het daar niet goed.Ze staan dan wel aan de kant van de zee.Daar we ze aan de achterkant hadden gezet,kwamen ze er weer door.We wonen niet op de dijk maar wel rechtstreeks de zee,er staat niets voor.Z'on 100meters.Ons balkon is in glas,je zou denken dat het de planten afschermt.Ik vraag me dan af,welke planten dan goed zijn om in potten te planten,die zowel zomer als winter vast zijn en die ook bloeien.Ons siergras doet het in ieder geval niet.Moeten zij een bepaalde meststof hebben.Het geeft wel te maken met de zeelucht.Graag een antwoord aub.Ik dank u.

>

Ayla Noe op 13 oktober 2017 om 15:33

Hoi, uw vraag is me niet helemaal duidelijk. De siergrassen sloegen niet aan aan de voorkant en daarom verhuisden ze naar het achterste terras? Daar deden ze het wel begrijp ik, want er waren pluimen. Was het ontbreken van de pluimen de enige reden dat u dacht dat het niet goed ging met de planten? De pluimen van de meeste siergrassen verschijnen namelijk pas halverwege de zomer, zou het niet kunnen dat het nog gewoon niet de juiste tijd was? De meeste siergrassen kunnen namelijk prima in zilte lucht gedijen. En is een keur aan planten die dat kan, informeer zeker ook eens bij Kwekerij Aqua Botanica http://www.aquabotanica.eu/. Groet, Kristel

Shop suggesties

Inspiratie suggesties