Vaste planten snoeien

beeld vtwonen Beeld

Dat je vaste planten terug moet snoeien in de lente weten de meeste mensen wel. Snoei ze echter ook ná de bloei, zo gaan ze nog een keer bloeien en kun je er soms zelfs tot in oktober van genieten.

Lees verder onder de advertentie

Vaste planten snoeien

Vaste planten zijn planten die kruidachtig zijn, ze hebben dus geen houtige delen in zich. De meeste soorten sterven tijdens de winter af, overwinteren in de grond en komen elk jaar weer terug, en elk jaar groter en mooier. Maar hoe snoei je ze? In de video legt Jurgen Smit het uit.

Soorten vaste planten

Er zijn veel soorten vaste planten, de meeste kun je op deze wijze snoeien, waaronder de volgende drie planten:

Lees verder onder de advertentie

Sommige vaste planten snoei je echter op een andere wijze. De Agapanthus moet je bijvoorbeeld helemaal niet snoeien. Zoek jouw vaste plant op in onze plantenindex voor de specifieke snoeiwijze.

Voorjaarsnoei

In het voorjaar, maart ongeveer, knip je oude delen van de vaste plant gewoon af met een haagschaar.

Lees verder onder de advertentie

Zomersnoei

Wat veel mensen niet weten is dat er ook nog een zomersnoei is. Knip de plant direct na de bloei rigoureus terug met een haagschaar, dan zul je zien dat hij opnieuw gaat uitlopen en bloemen gaat maken. Een vaste plant kan dan wel bloeien tot in oktober. Je plant ziet er even niet zo mooi uit, maar vervolgens kun je er véél langer van genieten. Knip de plant af op een hoogte van tien centimeter boven de grond. Knip niet in de grond, dan komt hij slechter terug en het is zonde van je snoeischaar.

Doordat je hem afknipt komt het zonlicht weer op het jonge blad, dat zal allemaal uit gaan lopen en na 2 tot 3 weken staat het weer volop in bloei. Hoe zonniger je plant staat hoe beter het werkt.

Ridderspoor snoeien

Ridderspoor snoei je op een andere wijze. Je knipt hem niet terug, maar haalt de uitgebloeide bloemen eruit. Je kunt de bloemen overigens ook laten zitten als je liever de zaden wilt oogsten. Je kunt de prachtige bloemen van ridderspoor ook als snijbloemen gebruiken, lees daar meer over bij vaste snijbloemen en riddersporen snijden.

Lees verder onder de advertentie

Snoeigereedschap

Pak voor het snoeien van vaste planten geen schoeischaar, dat is te veel werk. Kies voor een heggenschaar. Het liefst een lichtgewicht, bijvoorbeeld deze Metallo Haagschaar.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo Haagschaar K-2700 of Metallo haagschaar K-2750

Lees verder onder de advertentie

Voor meer informatie: Metallo Tools