Tuin

Nieuwe tuinplannen maken? Ga aan de slag met de tuintrends voor 2025

 
Nieuwe tuinplannen maken? Ga aan de slag met de tuintrends voor 2025 vtwonen tuinspecial 09 | styling Fietje Bruijn | fotografie Ernie Enkelaar
vtwonen tuinspecial 09 | styling Fietje Bruijn | fotografie Ernie Enkelaar
 
Leestijd 3 minuten

Hebben jouw groene vingers al zin in het voorjaar? Nog even en we kunnen weer wroeten in de aarde en nieuwe tuinplannen maken. En dat doe je het best mét deze tuintrends voor 2025 - volgens tuinexpert Sjors de Kroon - in het achterhoofd.

Lees verder onder de advertentie

De natuurlijke tuin

Eigenlijk is de natuurlijke tuin geen trend meer te noemen, want we worden ons allemaal steeds bewuster van de natuur om ons heen. Tuinexpert Sjors de Kroon noemt het een stille revolutie: 'Steeds meer mensen realiseren zich dat onze tuinen niet alleen een verlengstuk van onze leefruimte zijn, maar dat we ook een belangrijke rol kunnen spelen in het ondersteunen van biodiversiteit'.
Iedere tuin kan een leefgebied voor heel wat planten en dieren zijn. Zo vinden vogels, insecten, padden en andere diersoorten voedsel, beschutting en een plek om te leven.

Je kunt ook een bijdrage leveren door de tuin anders in te richten. En daar doe je niet alleen de dieren een plezier mee, maar ook jezelf. De tuin is een plek om tot rust te komen, maar ook om dichter tot de natuur te komen. Zoals Sjors mooi zegt: 'Hoe meer geuren je er ruikt, hoe meer verschillende bladstructuren door je vingers glijden en hoe meer geritsel je hoort, hoe meer je het gevoel hebt écht in de natuur te zijn'. En dat in eigen tuin.

‘De tuin van vandaag keert zich steeds meer naar een organische, natuurlijke stijl’

Sjors de Kroon

De organische tuin

De tweede tuintrend voor 2025 ligt in het verlengde van de natuurlijke tuin. Volgens tuinexpert Sjors de Kroon wint wilde en losse beplanting terrein: 'De tuin van vandaag beweegt zich weg van strakke, geometrische ontwerpen en keert zich steeds meer naar een organische, natuurlijke stijl'. De voordelen van zo'n organische tuin?

Lees verder onder de advertentie
  • minder onderhoud

  • meer ruimte voor biodiversiteit

  • een tuin die meebeweegt met de seizoenen

In een organische, natuurlijke tuin vind je combinaties van vaste planten, siergrassen, inheemse heesters en vroegbloeiende bloembollen. Samen zorgen ze voor een dynamisch geheel, waarin elke plant zijn eigen rol heeft. Bomen en heesters bieden vogels een plek om nesten te maken, terwijl bloemen voedsel leveren aan bijen en vlinders. 'Door de natuur wat meer ruimte te geven en de tuin minder strak te regisseren, ontstaat er een levendig ecosysteem dat niet alleen goed is voor de dieren, maar ook voor ons'.

LEES OOK
Een beetje van jou en een beetje vanzelf: met deze 5 tips haal je alles uit een natuurlijke tuin

Lees verder onder de advertentie
De ultieme plek voor een siësta: de hangmat uit de kringloopwinkel in de kleine boomgaard. vtwonen Tuin 09 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
vtwonen Tuin 09 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Binnen en buiten nog meer verbinden

De tuin wordt steeds meer een verlengstuk van het huis. Door binnen en buiten met elkaar te verbinden, maken we de tuin nog meer onderdeel van de leefomgeving. Dit doe je bijvoorbeeld door het gebruik van natuurlijke materialen die aansluiten bij het interieur of door terrassen en beplanting zo te combineren dat je meer in de tuin zit.

‘De tuin van morgen is een tuin die leeft – een plek waar biodiversiteit en welzijn hand in hand gaan’

Sjors de Kroon

Duurzaamheid speelt ook een steeds grotere rol in het tuinontwerp. Het hergebruik van materialen is niet alleen praktisch en goedkoper, het voegt ook karakter en gelaagdheid toe. Oude stenen kunnen bijvoorbeeld dienen als muurtjes voor beplanting, terwijl grind en zand worden ingezet om bodems te mulchen en de vochtregulatie te verbeteren.

Lees verder onder de advertentie

Tot op de bodem

Het gebruik van ecologisch verantwoorde producten helpt de bodem gezond en levendig te houden, zowel in sier- als moestuinen. Een gezonde bodem beschermt je beplanting tegen droge zomers of natte winters en is de basis voor een veerkrachtige tuin.

Ruimte voor dieren

In 2025 wordt het nóg belangrijker om ruimte te creëren voor dieren. Kleine ingrepen maken al groot verschil. Sjors de Kroon: 'Het ophangen van nestkasten, het laten liggen van takkenhopen of het inrichten van rommelhoekjes trekken insecten, vogels en kleine zoogdieren aan. Deze dieren dragen bij aan een gezonde tuin en brengen ons tegelijkertijd dichter bij de natuur'.

Ook als je geen tuin hebt, kun je de buitenruimte vergroenen. Veel stadsbewoners genieten volop van daktuinen, groene balkons en verticale tuinen. Met deze vergroening vergroot je niet alleen het leefgebied van insecten en vogels, het maakt de dichtbevolkte stad ook prettiger en leefbaarder.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Vrolijke vogels: zo kun je een vogelhuisje het best ophangen