Daktuin

beeld vtwonen Beeld

Heb je geen tuin, maar wel een balkon of dakterras dan kun je een daktuin maken. Je hebt dan wel te maken met weinig doorwortelbare ruimte, veel wind en een maximaal toelaatbaar gewicht.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Daktuin en balkon

Begin bij de aanleg van de tuin met het neerleggen van een vloer. Vervolgens kun je tuinmeubels en beplanting kiezen en een gezellige tuin maken van je balkon of dakterras.

Lees verder onder de advertentie

Bestrating

Kies eerst de vloer als je een daktuin of balkontuin gaat inrichten. Kies voor extra dunne betontegels, het liefst van maximaal vier centimeter dik. Doordat de tegels zo dun zijn is het gewicht een stuk kleiner en zijn ze dus geschikt voor de meeste daktuinen en balkons. Excluton heeft veel van deze ultradunne betontegels, bijvoorbeeld de Castlestone tegels, Rustic Slate tegels, Woodstone tegels en Wavestone tegels.

Inrichting

Houd bij de inrichting rekening met de wind. Bij weinig wind kun je kiezen voor een tuinset gemaakt van lichte materialen. Maar staat er vaak veel wind op jouw dakterras of balkon, kies dan voor zwaardere materialen als hout, staal of natuursteen.

Lees verder onder de advertentie

Beplanting

De planten op je balkon of dakterras staan natuurlijk in potten of bakken en hebben dus een beperkte ruimte om te wortelen. Kies daarom geen grote planten of bomen. Struiken zijn wel een goede keuze als je meer groen wilt creëren, bijvoorbeeld de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei), dit is de beste en sterkste wintergroene plant voor op je dakterras. Ook siergrassen kunnen heel goed, maar laat ze niet hoger worden dan twee tot drie meter, want dan kunnen ze uit elkaar waaien.

Ook vaste planten zijn goed bestand tegen de wind. Ze hebben daarnaast weinig ruimte nodig om te groeien en kunnen dus prima in bakken. Mooi zijn bijvoorbeeld vaste planten als lavendel, klokjesbloem en daglelie (Hemerocallis).

Bij weinig wind kun je ook kiezen voor bamboe (Phyllostachys of Fargesia). In de winter kan de bamboe flink uitvallen, maar in de lente zal hij weer gaan groeien.

Lees verder onder de advertentie

Let op: alle planten in potten bakken zijn van jou afhankelijk qua verzorging, dus geef regelmatig water en vergeet niet om ze elke week te bemesten. Lees meer over de verzorging en het juist planten bij planten in pot.

Producten in de daktuin: tafel, stoelen, parasol, oranje barbecue: Dacks; opvouwbare stoelen: Flux; lichtgewicht potten: IKEA.

Bron: in samenwerking met Excluton (sierbestrating), De Tuinen van Appeltern (locatie), Groencentrum De Vlieren (extra beplanting), Intratuin (extra beplanting), Inès Beeftink (tuinstyling)

Lees verder onder de advertentie