Hoe verder met mijn mini-moestuin?

Veel mensen zijn enthousiast begonnen met het kweken van een AH mini-moestuin. Maar als de plantjes wat groter worden wat doe je dan? Er blijken veel vragen over. Daarom helpen wij je verder!

AH mini-moestuin

Het is ontzettend leuk als er groene sprietjes uit die kleine bakjes omhoog komen, maar op een gegeven moment worden de plantjes echt te groot voor dat kleine bakje. Hoe nu verder? Je wilt natuurlijk graag grote planten kweken die zorgen voor een goede oogst. Maar daarvoor hebben de plantjes wel de juiste verzorging nodig. Met dit stappenplan helpen wij je op weg met je moestuinpotjes.

  1. Om de plantjes te laten kiemen moet je ze een beetje water geven. Het duurt bij de ene soort langer dan de andere.
  2. Als de plantjes de eerste echte blaadjes (niet de kleine kiemblaadjes) hebben kun je ze gaan verpotten. Op de achterkant van de plantenstekertjes staat per soort hoe lang dat ongeveer duurt.
  3. Vul een aantal grotere potjes met wat (moestuin)potgrond. Kruiden (behalve tijm) kun je samen in een bakje planten. De meeste andere plantjes hebben 10 cm ruimte nodig om te groeien. Wortels gaan de diepte in en vragen dus om een pot met een diepte van minimaal 30 cm.
  4. De kleine bakjes zijn biologisch afbreekbaar en kun je dus gewoon in de grond planten. Om ze de ruimte te geven kun je de verschillende zaailingen (kleine plantjes) het best iets uit elkaar zetten, dit noemen we verspenen. Met een verspeenlepeltje gaat het extra makkelijk, maar als je voorzichtig bent kan het ook met je vingers.
  5. Geef de plantjes voldoende water, maar zeker niet te veel! De grond moet licht vochtig zijn.
  6. De plantjes kunnen overdag als het niet vriest (steeds iets langer) naar buiten, dit heet afharden. Zo wennen ze aan de temperatuur buiten.
  7. Vanaf april kun je ze allemaal volledig buiten zetten, op een zonnige plek! Sommige soorten kunnen al eerder naar buiten, kijk daarvoor in de moestuin kalender.

Bij zaaien in bakken lees je meer! Deze instructies zijn wel zeer beknopt en je kunt het beste per plant de specifieke kweektips opzoeken in de categorie moestuin, bijvoorbeeld voor:

Tip: let goed op de plek waar je de plantjes zet. Zorg in ieder geval voor voldoende licht. Tomaten en paprika’s zet je het best op een warmere plek dan kool, wortels en sla.

PS. bang dat het niet gaat lukken met de AH mini-moestuin? Meld je dan nu nog aan voor Moesie de Moestuincoach. Zo start je met begeleiding een complete mini-moestuin met zeker weten een goede oogst.

nog meer: tuinieren