Ontdek hoe je zelf paprika en peper kunt zaaien en kweken

peper plant kweken Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Het zijn misschien niet de eerste planten waar je aan denkt om te kweken, maar met een beetje geduld kunnen op elk terras en balkon paprika’s en pepers geteeld worden. Al was het alleen al om de boel wat op te vrolijken met hun knalkleuren.

Lees verder onder de advertentie

Paprika’s en pepers zijn familie

Je ziet het eigenlijk al een beetje aan hun looks: paprika’s en pepers zijn aan elkaar verwant en dragen dan ook beide de familienaam Capsicum. Ze kunnen daarom op bijna dezelfde wijze gezaaid en gekweekt worden. We leggen je hieronder uit hoe je binnen een paar maanden de drie bekendste soorten kunt oogsten:

 • Geblokte paprika
 • Puntpaprika
 • Spaanse peper

1. Geblokte paprika’s

De meest bekende paprika is de blokpaprika en deze is er in het groen, rood, geel en oranje. De paprika verandert van kleur naarmate hij rijper wordt: de groene is het minst rijp en heeft een wat bittere en scherpe smaak. Blijft hij iets langer hangen, dan kleurt de paprika geel en oranje en is hij al iets zoeter. De rode paprika wordt als laatst geoogst en is daarom het meest uitgerijpt en het zoetst van smaak.

Lees verder onder de advertentie

Puntpaprika’s

2. Puntpaprika

De puntpaprika lijkt meer op een peper door zijn puntige vorm en is er ook in het rood, geel, oranje en groen. Hij is iets zoeter dan de ‘gewone’ blokpaprika en heeft een dunnere schil. Daardoor is de puntpaprika lichter verteerbaar en lekker als rauwe snack.

Beide paprika’s zijn echte vitaminebommen en dus supergezond. Ze bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.

Lees verder onder de advertentie

3. Pepers

De bekendste pepers zijn de rode en groene lombokpeper, ook wel de Spaanse peper of chilipeper genoemd. De gedroogde vorm van de chilipeper is de cayennepeper, deze is kleiner en scherper van smaak. Echt heet wordt het wanneer je de kleine, dunne rawit proeft. Goed om te weten voordat je een hapt neemt: verse rode pepers zijn meestal twee tot drie keer heter dan verse groene.

Paprika en peper zaaien

Paprika’s en pepers zijn planten die warmte nodig hebben. De zaden van deze planten moeten zelfs voor het zaaien al op temperatuur zijn. Het is daarom goed al begin maart te zaaien. Dit doe je binnen in een pot of in een kweekkastje. Natuurlijk kun je ook direct volgroeide planten kopen.

 1. Meng vier delen potgrond en één deel scherp zand.
 2. Leg de zaden en de stekgrond een dag van tevoren in een verwarmde kamer.
 3. Maak de grond goed vochtig en leg er de zaden bovenop.
 4. Geef lauwwarm water, strooi er een dun laagje zand over en dek het geheel af met een glasplaat of gebruik een plastic kweek- of broeikasje.
 5. Plaats op de vensterbank of boven de radiator bij een temperatuur van 20 tot 25 graden.
 6. Zodra de eerste groene sprietjes zichtbaar worden, gaat de glasplaat eraf.
 7. Geef af en toe water met een verstuiver of plantenspuit.
 8. Na ongeveer tien weken kun je de planten buiten uitplanten in een pot. Wacht hiermee tot eind mei (na IJsheiligen) en het liefst tot begin juni.
Lees verder onder de advertentie

Paprika en peper kweken in een pot

Je kunt paprika’s en pepers het best uitplanten in een pot. Op die manier kun je ze makkelijk mee verplaatsen met de zon. De planten hebben namelijk niet alleen tijdens het opgroeien warmte nodig, ze staan het liefst altijd op een zonnige, beschutte plek.

 1. Neem een ruime pot van ongeveer 15 liter.
 2. Zet drie planten in de pot, op dezelfde afstand van elkaar en zo dicht mogelijk bij de potrand.
 3. Zet de pot liefst in de buurt van een zonnige bakstenen muur op het zuiden: de stenen geven ‘s avonds nog aardig wat warmte af.
 4. Verwijder altijd het eerste bloemetje dat aan de plant groeit, zo krijg je later een betere oogst.
 5. Na vier tot zes weken moet je de grond elke week bemesten. Doe dat met vloeibare meststof voor bloeiende kamerplanten of meststoffen voor bloembakken en kuipplanten

Oogsten van paprika en peper

Paprika’s en pepers zijn plukrijp als je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Daarnaast moeten de paprika’s volledig geel, donkergroen, rood of oranje gekleurd zijn. Snijd een blokpaprika met een scherp mes af in de verdikking waarmee die aan de plant hangt.

Lees verder onder de advertentie

Puntpaprika’s en pepers hebben die verdikking niet en kunnen het best met behoud van een zo lang mogelijk steeltje worden afgesneden.

Paprikaplanten of -zaden

Je kunt veel soorten zaden en planten van paprika’s en pepers kopen. Laat je hierin goed adviseren en let bij pepers ook op hoe heet ze zijn. Volgroeide planten zijn verkrijgbaar bij goed gesorteerde tuincentra. Neem als het even kan een zo groot mogelijke, want die zijn al sterk en sneller te oogsten.

Tip: het is leuker en goedkoper om voor het kweken de zaden te gebruiken uit de paprika en peper die je zelf gegeten hebt. De zaadjes vind je bovenaan het steeltje als je de paprika opensnijdt. Spoel ze goed af en laat ze daarna drogen. Bewaar de zaadjes in een papieren envelop en vergeet niet te noteren wat voor paprika of peper het was.

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag!