Boom in de tuin

Bomen zorgen voor hoogte in de tuin. Ze geven privacy en onder een boom zit je veel aangenamer dan onder een parasol. Met een boom in de tuin trek je ook vogels aan en volg je de seizoenen. Je ziet het uitlopende blad, de bloei, de herfstkleuren en vruchten en als laatste het silhouet van de kale takken in de winter. Kortom een boom is belangrijk en onmisbaar in de tuin.

Boom in de tuin

Voor elke tuin een boom

Bomen worden ingedeeld in drie groottes. Zoek een boom uit die bij de grootte van je tuin past.

Met de eerste grootte bedoelen we bomen hoger dan 15 meter. Deze staan vaak in een bos, park of langs de weg.

Tweede grootte bomen van 10 tot 15 meter hoogte. Ze passen prima in een tuin.

Derde grootte, zijn bomen van 6 tot 10 meter hoog. De meeste bomen in de tuin hebben deze grootte. Deze bomen zijn te verdelen in bolbomen en bloeiende bomen. Kijk ook bij kleine bomen in pot.

Nog op zoek naar andere bomen? In de plantenindex staan er veel beschreven.

Kappen en snoeien

Wordt de boom in de tuin te groot,  laat ‘m dan snoeien of kappen. Een goed advies bij een tuincentrum of kwekerij is hierbij goud waard.

Boomverzorging

Voorkom dat bomen te groot worden, en je ze moet kappen. Lees hier de snoeiadviezen voor bomen. Gebruik scherp gereedschap. Zorg voor voedzame grond en bemest de bomen in het voorjaar.

Voor meer tips, bekijk dan de snoeivideo’s dikke tak afzagen en dakplataan snoeien.

Boom in de tuin planten

Wanneer plant je hem nu het best? Dat verschilt van boom tot boom. Lees en bekijk daarom de instructie over het planten van bomen. Geef het in het eerste voorjaar en in de zomer voldoende water.

nog meer: