Gewone berk

beeld vtwonen Beeld

De gewone berk Betula pendula is de meest voorkomende berk en tref je werkelijk overal aan. Deze berk heeft namelijk ook de eigenschap dat hij zichzelf heel makkelijk uitzaait en kiemt op de gekste plaatsen. Hou de Betula pendula dus in de gaten in de tuin en verwijder – indien gewenst – zijn nakomelingen!

Lees verder onder de advertentie

Waar groeit de Betula pendula het beste?

Naarmate de berk ouder wordt, gaan de takken sierlijk hangen. De zo bekende witte schors bladdert af en wordt al gauw ruw en zwart.
Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken. De berk is tamelijk ongevoelig voor een bar klimaat. Dat komt door het hoge suikergehalte in zijn sap. We komen de berk daarom op het noordelijk halfrond tegen tot in de poolstreken op de permafrost, op schrale zandgronden en hoog in de bergen. Het kleinste boompje ter wereld is een berk uit de poolstreek. Ook in meer gematigde streken treffen we veel berken aan, maar als het subtropisch wordt, geven ze het op. Zij ontlenen hun sierwaarde vooral aan de mooie stammen met afbladderende schors. Verder zijn er in het voorjaar nog de katjes en het frisgroene loof en later in het jaar vaak schitterende herfstkleuren. Van het zoete sap wordt wel berkenwijn gemaakt. De Noord-Amerikaanse indianen maakten kano’s van berkenbast. Dit werd ook wel voor de productie van kleding gebruikt.

Waar kun j e een berk planten?

Berken houden van zon en zijn het meest geschikt voor lichte, zandige, niet te droge grond. De wortels kunnen daarbij zoveel water uit de bovenste grondlaag weghalen dat dit gecompenseerd dient te worden met besproeiing als je wilt dat daar ook nog iets anders groeit. Ze wortelen namelijk erg oppervlakkig.

Wanneer kun je een berk snoeien?

Snoeien dient voor de kerst of in de nazomer te gebeuren, omdat berken bij snoei in het voorjaar sterk kunnen bloeden.

Lees verder onder de advertentie

Welke ziektes kan de berk krijgen?

Er zijn twee ziekten die overigens zelden voorkomen bij alleenstaande berken: heksenbezem en berkenzwam. Een heksenbezem is een prop kleine takjes in de vorm van een vogelnest. De oorzaak van deze vergroeiing is een schimmel. Voor veel mensen heeft dit sierwaarde, maar je kunt de heksenbezem gewoon verwijderen. Berkenzwam is een schimmel met vruchtlichamen die lijken op de bekende elfenbankjes. Bomen die last hebben van deze schimmel, gaan uiteindelijk dood. Meer informatie over ziekten en plagen is te vinden op de site.

Naast de gewone berk zijn er meer soorten berken. In de plantenindex is meer informatie te vinden.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Betula pendula

Familie

gewone berk

Latijnse familie

pendula

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Alleen snoeien indien correctie nodig is.

Bemesting

Mest is niet nodig, maar kan in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

600

Maximaal

1200

Beschrijving

6-12 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Kleurbeschrijving

geen

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli