Zilverkaars (Atropurpurea)

De zilverkaars Actaea racemosa ‘Atropurpurea’

De zilverkaars Cimicifuga racemosa ‘Atropurpurea’ heeft een andere naam gekregen: Actaea racemosa ‘Atropurpurea’. Maar bij de meeste kwekerijen wordt de plant nog onder de ‘oude’ naam aangeboden; daarom wordt deze in de Plantenindex ook zo genoemd.

Waar plaats ik de Cimicifuga racemosa ‘Atropurpurea’

De Cimicifuga racemosa ‘Atropurpurea’ heeft paars blad en witte bloemen met een roze zweem. De kans op bladverbranden is bij deze bruinbladige cultivars zeer reëel. Daar is reeds rekening mee gehouden door uw hovenier met het uitkiezen van een standplaats.

Wanneer bloeit de zilverkaars?

Cimicifuga is een geslacht van vrij hoge vaste planten met decoratief blad. Ze gedijen het best in de halfschaduw. In het najaar produceert deze plant kleine witte bloemen die in lange aren of pluimachtig vertakte trossen zijn verzameld. Ze geuren heerlijk en kunnen wel een halve meter lang worden. Ze steken dan schitterend af tegen een donkere achtergrond. Opmerkelijk is dat delen van de bloemen al direct na het openen afvallen. Andere onderdelen van de bloemen zijn vrijwel volledig afwezig. Desondanks blijft het geheel bepaald indrukwekkend.

Verschillende Cimicifuga-soorten

Er zijn in totaal slechts 10 soorten bekend. De naam Cimicifuga dankt deze plant aan de soort foetidus, die in de achttiende eeuw werd gemalen en gestopt in matrassen en kussens om luizen (cimicis) te verjagen (fuga). De soort Cimicifuga racemosa komt uit Kamtschatka. Het is een mooie borderplant die ondanks de groeihoogte tot bijna 2 meter niet gesteund behoeft te worden. Het is een van de laatst bloeiende Cimicifuga’s en zorgt voor een mooi element in de herfst.

Hoe onderhoud ik de Cimicifuga racemosa ‘Atropurpurea’?

Zilverkaarsen groeien graag in humusrijke, voldoende vochtige grond. Halfbeschaduwde standplaatsen hebben de voorkeur. Geef de zilverkaars in het eerste seizoen regelmatig water. Het duurt meestal enkele jaren voordat deze planten zich goed hebben ontwikkeld. Men moet echt wat geduld hebben. Jaarlijks wat bladcompost rond de planten strooien helpt. Eigen compost strooien? Wellicht is dan het artikel zelf composteren interessant.In droge zomers (extra) water geven is noodzakelijk, want anders kunnen de bladeren verdorren en kan de bloei achterwege blijven. Deze planten kunnen om de paar jaar gescheurd worden.

eiw5awh83gc0_w2400.jpg

Kenmerken: