Zeeuws knoopje (Ruby Wedding)

Wanneer bloeit de Astrantia major ‘Ruby Wedding’?

Het Zeeuwse knoopje Astrantia major ‘Ruby Wedding’ is de meest bekende en een van de donkerste rode kweekvormen. De bloemen zijn iets kleiner. Astrantia major is de meest gangbare soort en de laatste decennia een veel toegepaste borderplant. Hij staat vooral mooi bij roze, bijvoorbeeld de bloemen van Sidalcea ‘Elsie Heugh’, Lavatera ‘Barnsley’ en Echinacea purpurea. Het is een opgaande tot 70 centimeter hoge vaste plant. De bloemkleur is wit of iets roze, de nerven zijn opvallend. De bloeiperiode valt in de maanden juni tot en met augustus.

Zeeuws knoopje als borderplant

Zelf het Zeeuwse knoopje in een border plaatsen? Neem dan zeker eens een kijkje bij de beplantingsplannen. Hier hebben we een aantal leuke voorbeelden van borders op een rij gezet.

Waar komt het Zeeuwse knoopje vandaan?

Deze plant is de laatste jaren erg populair geworden. Dat is ook niet zo vreemd want de bescheiden bloemetjes staan bij elkaar in schermen en worden omgeven door fraaie geaderde windselbladeren en geven een spectaculaire aanblik. En je hebt de hele zomer plezier van ze. De herkomst van het Zeeuws knoopje is van Midden- en Zuid-Europa tot in de Kaukasus. De Nederlandse naam heeft dus niets te maken met de oorsprong. De naam is verbonden met een sieraad in de Zeeuwse klederdracht waar deze plant op lijkt. De wetenschappelijk naam Astrantia komt van aster, Latijn voor ster, naar de vorm van de bloem.

Hoe kan ik de Astrantia major ‘Ruby Wedding’ onderhouden?

De beste resultaten worden verkregen op grond die gelijkmatig vochtig blijft. Alle soorten en cultivars hebben het liefst wat lichte schaduw. Planten pas na de winterperiode terugsnijden.

xwk5qvg8jf2d_w2400.jpg

Kenmerken: