Zeeuws knoopje (Astrantia maxima)

Wat voor bloemen krijgt de Zeeuws knoopje?

Astrantia maxima komt uit Kaukasus tot Noordoost-Turkije. De bloemen zijn de grootste (maxima) van alle Zeeuwse knoopjes en hebben een unieke oudroze kleur. De blaadjes van de Astrantia maxima zijn puntig in plaats van rond, waardoor ze stralen als sterretjes en mooi afsteken tegen het frisse blad. In de natuur is deze soort enigszins variabel, waardoor er nog al wat verschillen in hoogte en bloemkleur zijn. Deze soort breidt zich het sterkst uit.

Hoe kan ik het Zeeuws knoopje combineren in de tuin?

Astrantia major is de meest gangbare soort en de laatste decennia een veel toegepaste borderplant. Hij staat vooral mooi bij roze, bijvoorbeeld de bloemen van Sidalcea ‘Elsie Heugh’, Lavatera ‘Barnsley’ en Echinacea purpurea. Het is een opgaande, tot 70 centimeter hoge vaste plant. De bloemkleur is wit of iets roze, de nerven zijn opvallend. De bloeiperiode valt in de maanden juni tot en met augustus. Deze plant is de laatste jaren erg populair geworden. Dat is ook niet zo vreemd want de bescheiden bloemetjes staan bij elkaar in schermen en worden omgeven door fraaie geaderde windselbladeren en geven een spectaculaire aanblik. En je hebt de hele zomer plezier van ze.

Hoe komt het Astrantia maxima aan haar naam?

De herkomst van het Zeeuws knoopje is van Midden- en Zuid-Europa tot in de Kaukasus. De Nederlandse naam heeft dus niets te maken met de oorsprong. De naam is verbonden met een sieraad in de Zeeuwse klederdracht waar deze plant op lijkt. De wetenschappelijk naam Astrantia komt van aster, Latijn voor ster, naar de vorm van de bloem.

Wat voor standplek is geschikt voor Astrantia maxima?

De beste resultaten worden verkregen op grond die gelijkmatig vochtig blijft. Alle soorten en cultivars hebben het liefst wat lichte schaduw.

Wanneer kan ik het Zeeuws knoopje snoeien?

In het voorjaar kunt u de planten tot de grond terugsnijden.

xxw5c5w82ypc_w2400.jpg

Kenmerken: