Zeeuws knoopje (Lars)

Wat voor bloemen heeft de Astrantia major ‘Lars’?

Het Zeeuwse knoopje Astrantia major ‘Lars’ heeft donkerrode bloemen die wat kleiner blijven. Hij heeft wel een zeer lange bloeiperiode. Het zeeuws knoopje is een vaste plant.

Waar plant ik de Astrantia major?

Astrantia major is de meest gangbare soort en de laatste decennia een veel toegepaste borderplant. Hij staat vooral mooi bij roze, bijvoorbeeld de bloemen van Sidalcea ‘Elsie Heugh’, Lavatera ‘Barnsley’ en Echinacea purpurea. Het is een opgaande, tot 70 centimeter hoge vaste plant. De bloemkleur is wit of iets roze, de nerven zijn opvallend. De bloeiperiode valt in de maanden juni tot en met augustus. Zelf de Astrantia major ‘Lars’ planten in een border? Neem dan ook eens een kijkje bij de beplantingsplannen op onze site.

Waar komt het zeeuw knoopje vandaan?

De populariteit van deze plant is de laatste jaren groot geworden. Dat is ook niet zo vreemd want de bescheiden bloemetjes staan bij elkaar in schermen en worden omgeven door fraaie geaderde windselbladeren en geven een spectaculaire aanblik. En je hebt de hele zomer plezier van ze. De herkomst van het Zeeuws knoopje is van Midden- en Zuid-Europa tot in de Kaukasus. De Nederlandse naam heeft dus niets te maken met de oorsprong. De naam is verbonden met een sieraad in de Zeeuwse klederdracht waar deze plant op lijkt. De wetenschappelijk naam Astrantia komt van aster, Latijn voor ster, naar de vorm van de bloem.

Hoe onderhoud ik de Astrantia major ‘Lars’?

De beste resultaten worden verkregen op grond die gelijkmatig vochtig blijft. Alle soorten en cultivars hebben het liefst wat lichte schaduw. De Astrantia major ‘Lars’ pas na de winterperiode terugsnijden.

oyc5wf48ut2h_w2400.jpg

Kenmerken: