Zeeuws knoopje (Astrantia carniolica)

Het Zeeuwse knoop Astrantia Astrantia carniolica komt uit de Zuidoost-Alpen en is vernoemd naar een gebied dat nu Karinthië heet. In ons land zien we hem minder vaak dan twee andere Zeeuwse knoopjes, Astrantia major en Astrantia maxima. Die hebben grotere bloemen. Dit is daarom meer een plant voor verzamelaars. De soort is wat lager (ongeveer een halve meter) en heeft roze bloemen.

Is het Zeeuws knoopje een vaste plant?

Astrantia major is de meest gangbare soort en de laatste decennia een veel toegepaste borderplant. Hij staat vooral mooi bij roze, bijvoorbeeld de bloemen van Sidalcea ‘Elsie Heugh’, Lavatera ‘Barnsley’ en Echinacea purpurea. Het is een opgaande, tot 70 centimeter hoge vaste plant. De bloemkleur is wit of iets roze, de nerven zijn opvallend. Neem ook eens een kijkje bij de beplantingsplannen voor voorbeelden van borders.

Wanneer bloeit de Astrantia carniolica?

De bloeiperiode valt in de maanden juni tot en met augustus. Deze plant is de laatste jaren erg populair geworden. Dat is ook niet zo vreemd want de bescheiden bloemetjes staan bij elkaar in schermen en worden omgeven door fraaie geaderde windselbladeren en geven een spectaculaire aanblik. En je hebt de hele zomer plezier van ze. De herkomst van het Zeeuws knoopje is van Midden- en Zuid-Europa tot in de Kaukasus. De Nederlandse naam heeft dus niets te maken met de oorsprong. De naam is verbonden met een sieraad in de Zeeuwse klederdracht waar deze plant op lijkt. De wetenschappelijk naam Astrantia komt van aster, Latijn voor ster, naar de vorm van de bloem.

Wat voor standplaats is geschikt voor Astrantia carniolica?

De beste resultaten worden verkregen op grond die gelijkmatig vochtig blijft.
Alle soorten en cultivars hebben het liefst wat lichte schaduw. De Astrantia carniolica afsnijden in het voorjaar.

j7q549y8fnxk_w2400.jpg

Kenmerken: