Wolfsmelk (Euphorbia martinii)

Welke soorten Wolfsmelk zijn er?

Het geslacht Euphorbia waartoe deze wolfsmlek Euphorbia martinii behoort, is een van de grootste plantengeslachten op aarde met meer dan 2000 soorten. De soorten kunnen er zeer verschillend uitzien, van kruid tot boom en van vetplant tot kerstster. Een ding hebben ze gemeen: alle planten bevatten wit melksap. Dit is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Aan deze eigenschap dankt het zowel de Nederlandse naam, als de Latijnse naam Euphorbia, genoemd naar een Noord-Afrikaanse geneesheer die dit sap rond het jaar nul gebruikte voor medicinale drankjes.

Is de Euphorbia geschikt als snijbloem?

Een Euphorbia-soort valt op in uw tuin vanwege de felgekleurde schutbladeren, zoals bij de kerstster. Wolfsmelk valt zeker op in de border. Met name door zijn karakteristieke geelgroene schutbladen die de kleine bloemen omgeven. De bloem wordt vaak ook als snijbloem gebruikt. Kijk wel uit met het melkachtige sap: dit sap kan huidirritaties veroorzaken.

Wat voor standplaats is geschikt voor Euphorbia martinii?

Euphorbia heeft een warme en vooral zonnige plaats in de tuin nodig. Veel lage soorten, die in rots- en tegeltuinen gebruikt kunnen worden, houden van een zeer doorlatende, tamelijk droge, kalkrijke grond.

c8o5syd8jk0y_w2400.jpg

Kenmerken: