Een tuin vol kleur: dit zijn de mooiste langbloeiers

Beeld: Canva Beeld Canva
Beeld Canva

Langbloeiers zijn, zoals de naam al verklapt, planten die lekker lang bloeien, soms wel vier tot zes maanden achter elkaar. En dat zorgt voor een vrolijke, zomerse tuin vol kleur. Combineer ze met vaste planten, struiken en kuipplanten om het hele jaar door van kleurrijke bloemen te genieten.

Lees verder onder de advertentie

Eenjarige langbloeiers óf vaste plantenSchaduwrijke plekken

Vaste planten zijn meerjarige planten die in het najaar bovengronds afsterven en ondergronds hun winterslaap houden. In het voorjaar vormen vaste planten boven de grond nieuwe stengels, bladeren en bloemen. Deze planten kunnen een langere tijd achter elkaar bloeien, maar de eenjarigen bloeien het allerlangst. Langbloeiende eenjarigen bloeien vaak van het vroege voorjaar tot het late najaar en zo geniet jij het hele tuinseizoen van vrolijke planten.

Eenjarige planten voor schaduwrijke tuin

Op een plek met veel schaduw houden bijna alleen groene bladplanten het uit. Toch kun je hier wat eenjarige langbloeiers tussen zetten, want als deze eenmaal goed geworteld zijn bloeien ze ook uit de zon. Denk eens aan een van deze planten:

 • Geranium (Pelargonium): dit is de sterkste eenjarige bloeier voor in bloempotten.
 • Petunia: met deze plant is gezelligheid in de tuin gegarandeerd. Je herkent deze plant aan de trompetvormige bloem, die ik verschillende vrolijke kleuren voorkomt.
 • Lobelia (Lobelia erinus): met de Lobelia zit je altijd goed. Deze plant heeft kleine paars/blauwachtige bloemetjes en fleurt iedere buitenplek op.
 • Eenjarige siertabak (Nicotiana x sanderae): deze plant kan tot wel 1,5 m hoog worden en bloeit vooral van juli tot en met september. De plant ruikt vooral ‘s avonds heerlijk en trekt nachtvlinders aan.
Lees verder onder de advertentie

Tips voor eenjarigen in een schaduwtuin

Je kunt eenjarigen zelf zaaien of in het voorjaar kopen als kleine planten. In een schaduwrijke tuin doen kleine planten het vaak beter, dus kun je de eenjarigen het best als kleine planten kopen in een tuincentrum bij jou in de buurt. Zet deze kleine planten vervolgens in de volle grond. De meeste van bovenstaande eenjarige planten zijn lage planten. Wil je een hoog bloeiend kleuraccent? Kies dan voor de flanelstruik met zijn gele bloemen. Let op: bind deze plant goed aan.

Eenjarige planten voor zonnige plekken

Op zonnige plekken heb je meer mogelijkheden voor planten. Onderstaande eenjarigen bloeien maar liefst vier maanden. Ontdek nog meer kleurrijke terrasplanten voor in de volle zon.

 • Schildzaad (Lobularia maritima): de bloemen van deze eenjarige zijn klein, maar verschijnen de hele zomer door aan de liggende steeltjes. De meestal witbloeiende trosjes geuren heerlijk.
 • Zinnia (Zinnia elegans): bij deze eenjarige liggen de blaadjes van de dahlia-achtige bloemen als dakpannetjes over elkaar. Door de lange stelen zijn ze ook heel goed te gebruiken als snijbloem.
 • Petunia (Petunia-hybriden): gestreept, gefranjerd of gevuld, er zijn heel wat soorten. Een makkelijk eenjarige die populair is in bakken.
 • Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris ‘Zebrina’): op arme grond die ook nog eens droog mag zijn, bloeit deze eenjarige rijk en lang. Mooi in de border of in een wild hoekje.
 • Verkleurbloem (Lantana camara ‘Tangerine’): deze eenjarige struik bloeit ook rijk op arme grond en dat al gauw zo’n halfjaar achter elkaar. Tijdens de bloei verkleuren de bloemen van lichtgeel met donkergeel naar oranje met rood.
 • Ooievaarsbek (Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety’): zet 7 tot 9 van deze vaste planten op een vierkante meter voor een blauwbloeiende plek. Deze geranium weeft zich makkelijk door andere planten heen.
 • Flanelstruik (Fremontodendron ‘Pacific Sunset’): deze struik is wintergroen, maar niet helemaal winterhard. Het gaat meestal goed als de plant tegen een zuidmuur staat.
 • Heliotroop (Heliotropium arborescens): de bloempjes van deze eenjarige blijven lang, zijn mooi dieppaars en geuren ook nog eens lekker.
 • Siertabak (Nicotiana x sanderae): ’s avonds gaan de bloemen van deze eenjarige geuren om nachtvlinders aan te trekken voor de bestuiving. Ook geschikt voor potten en bakken.
 • Roos (Rosa ‘Leander’): een robuuste struik met grote trossen vrij kleine bloemen. Ze zijn warm abrikoos van kleur en geuren naar frambozen.
Lees verder onder de advertentie

Langbloeiende vaste planten

Eenjarige langbloeiers kun je combineren met vaste planten die lang bloeien, zodat je nog langer kunt genieten van kleur in de tuin. Er zijn vaste planten die ongeveer vijf maanden lang kunnen bloeien:

 • Zandkruid (Arenaria balearica): in het voorjaar krijgt deze plant mooie witte bloemen die de hele zomer blijven. Ze groeien het best in de volle zon.
 • Gebroken hartje (Dicentra formosa): geef deze plant in de eerste zomer lekker veel water, zodat de wortels goed groeien. De plant heeft bijzondere bloemen in de vorm van, je raadt het al, hartjes.
 • Reigersbek (Erodium x variabile): de Reigersbek heeft groene bladeren en een bloeitijd van mei tot en met september. De bloemen zijn klein en kleuren roze tot paars.
 • Wolfsmelk (Euphorbia corallioides): deze plant heeft een frisse kleur. In de lente en zomer bloeien gele bloemen aan de plant.
 • Kattenkruid (Nepeta x faassenii): de blauwe bloemen bloeien van juli tot en met september. De plant houdt van een zonnige plek op een niet te arme grond.
 • Lampenpoetsergras (Pennisetum orientale): deze grassoort groeit het best in een zonnige en warme tuin. De plant heeft prachtige pluimen.

Vaste planten met ongeveer zes maanden bloei:

 • Gele struikmargriet (Euryops chrysanthemoides): geef deze plant een beschutte, zonnige plek en de rest gaat vanzelf. Geniet van de lieve gele bloemen die deze plant groeit.
 • Struikmargriet (Argyranthemum frutescens): deze plant blijft maar groeien en dat is helemaal niet erg, want wie wordt niet vrolijk van deze bloemen?
 • Bosrank (Clematis-hybriden): deze klimplant vermengt zich met bomen en struiken, wat een speels effect geeft. Opvallend zijn de grote witte bloemen in de zomer.
 • Vuursalie (Salvia splendens): de rode bloemen van de Vuursalie zijn een mooi contrast met al dat groen in de tuin.
 • Ereprijs (Veronica peduncularis): deze prachtige bloemen groeien in een kegelvorm. De blauwe tint is prachtig te combineren met witte bloemen en grijsachtige planten.
 • Blauw madeliefje (Felicia amelloides): wie van madeliefjes houdt, zit met deze plant wel goed. De blauwe kleur fleurt iedere tuin gezellig op.
Lees verder onder de advertentie

Een heel jaar bloei in de tuin

Combineer langbloeiers met vaste planten, heesters en winterbloeiers en je hebt bloemen in de tuin voor het hele jaar bloei. Wil je de tuin over een hele andere boeg gooien? Volg dan de vtwonen cursus Droomtuin.