Wolfsmelk (wulfenii)

De wolfsmelk Euphorbia characias subspecie wulfenii wordt wat hoger dan een ander soort wolfsmelk, ziet er wat massaler uit en is eenkleurig geel. De plant zaait zichzelf uit. 

Hoe ziet de Euphorbia characias subspecie wulfenii eruit?

De Euphorbia characias ssp. wulfenii komt uit het Middellandse-Zeegebied. Portugal om precies te zijn. Als solitair heeft deze wolfsmelksoort een grootse uitstraling, met name tussen verharding. Het is een tot een meter hoge, heesterachtige vaste plant, waarvan de omgekeerd lancetvormige bladeren zacht en grijsachtig behaard zijn. De bloemen worden gevormd in een soort cilindrische tros en hebben een donker ‘oog’. Het zijn hier ook weer de schutbladeren die de sierwaarde bepalen. De bloei vindt plaats in april-mei.

Welke Euphorbia-soorten zijn er?

Het geslacht Euphorbia is een van de grootste plantengeslachten op aarde met meer dan 2000 soorten. De soorten kunnen er zeer verschillend uitzien, van kruid tot boom en van vetplant tot kerstster. Een ding hebben ze gemeen: alle planten bevatten wit melksap. Dit is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Aan deze eigenschap dankt het zowel de Nederlandse naam, als de Latijnse naam Euphorbia, genoemd naar een Noord-Afrikaanse geneesheer die dit sap rond het jaar nul gebruikte voor medicinale drankjes. Een Euphorbia-soort valt op in de tuin vanwege de felgekleurde schutbladeren, zoals bij de kerstster.

Hoe onderhoud ik de Euphorbia characias subspecie wulfenii?

Euphorbia heeft een warme en vooral zonnige plaats in de tuin nodig. Veel lage soorten, die in rots- en tegeltuinen gebruikt kunnen worden, houden van een zeer doorlatende, tamelijk droge, kalkrijke grond. In het wild groeit deze wolfsmelk op rotshellingen en in olijfgaarden. Op plaatsen waar water dus snel wordt afgevoerd en (gezien de vindplaatsen) het ook lekker warm is. Daarom is een warme beschutte, zonnige standplaats het meest geschikt. ’s Winters eventueel beschermen tegen felle vrieswind. Oude, lelijke struiken kun je rustig tot aan de grond snoeien.

Zelf de Euphorbia characias subspecie wulfenii in een rotstuin plaatsen? Wellicht is het artikel rotstuin op onze site dan ook interessant.

to4540m8bimq_w2400.jpg

Kenmerken: