Wolfsmelk (Euphorbia polychroma)

De wolfsmelk Euphorbia polychroma komt uit Midden- en Zuidoost-Europa. De plant wordt zeer veel toegepast in borders in combinatie met Geum ‘Prinses Juliana’, Alchemilla mollis en oranje tulpen.

Is Wolfsmelk een vaste plant?

Het is een zeer sterke vaste plant die afhankelijk van de grondsoort 30 à 60 cm hoog kan worden. Zowel de stengels als de bladeren zijn aanvankelijk zacht behaard. Leuk om te zien hoe de blaadjes direct aan de stengel zitten, zonder een eigen steeltje (zittende blaadjes). De bloemen zelf zijn onopvallend, maar de grote geelgroene schutbladeren eromheen compenseren dat ruimschoots. De bloei vindt plaats in april-mei-juni. Soms is er wat nabloei in de herfst.

Welke soorten Euphorbia zijn er?

Het geslacht Euphorbia is een van de grootste plantengeslachten op aarde met meer dan 2000 soorten. De soorten kunnen er zeer verschillend uitzien, van kruid tot boom en van vetplant tot kerstster. Een ding hebben ze gemeen: alle planten bevatten wit melksap. Dit is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Aan deze eigenschap dankt het zowel de Nederlandse naam, als de Latijnse naam Euphorbia, genoemd naar een Noord-Afrikaanse geneesheer die dit sap rond het jaar nul gebruikte voor medicinale drankjes.

Wat voor standplaats is geschikt voor Euphorbia polychroma?

Euphorbia heeft een warme en vooral zonnige plaats in de tuin nodig. Veel lage soorten, die in rots- en tegeltuinen gebruikt kunnen worden, houden van een zeer doorlatende, tamelijk droge, kalkrijke grond. Euphorbia polychroma is sterk en groeit in elke grond, maar prefereert een kalkrijke bodem.

ryf5vo88u39i_w2400.jpg

Kenmerken: