Wederik (Lysimachia clethroides)

Waar wordt Lysimachia clethroides voor gebruikt?

Wederik Lysimachia clethroides heeft vele toepassingen gekend. Zijn wetenschappelijke naam Lysimachia komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de Oudheid, die de eigenschappen van deze plant zou hebben ontdekt en gepubliceerd.

Wederik werd als kruid gebruikt om vee rustig te houden. Hij houdt namelijk stekende insecten en vliegen op afstand. Een andere verklaring van de geslachtsnaam zou kunnen komen van het Griekse luoo, ‘opheffen’ en mache, ‘strijd’. Men gebruikte deze plant om een ongelijk span ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op juk of gareel gelegd, waardoor de dieren rustig werden. Na de Middeleeuwen wordt de plant toegepast als middel tegen koorts en scheurbuik. Uit de plant zijn ook verschillende kleuren verfstof te halen. Uit de wortelstok is een mooie kleur bruin te extraheren en de bladeren en stengels geven een gele kleur.

Hoe groot wordt de wederik Lysimachia clethroides?

Lysimachia clethroides komt uit Zuidoost-Azië en is nauwelijks kapot te krijgen. Wederik is een rijk bloeiende borderplant die gelukkig niet zo’n woekeraar is als sommige van zijn soortgenoten. De plant wordt ongeveer een meter hoog en kan wel anderhalve meter breed worden. Het blad is enigszins blauwgroen als deze wederik in de schaduw staat. De Nederlandse naam wederik komt van het Middeleeuwse wede, oftewel wilg. Dit vanwege de overeenkomst van de bladeren.

Wanneer bloeit de wederik?

De bloei van wederik is opvallend vanwege spits toelopende trosjes met bloemetjes, die licht kronkelen. Hij bloeit onafgebroken van juli tot en met oktober. Bijzonder is dat de bloemen van de plant veel vlinders aantrekken.

Wat voor grond heeft de Lysimachia clethroides nodig?

De Lysimachia clethroides komt zowel in de zon als de schaduw voor. Ze hebben een voorkeur voor vochtige tot zelfs natte, maar wel goed doorlatende grond. Veel humus is een voordeel, maar niet noodzakelijk. Ook hoeft de grond niet rijk te zijn.

Hoe houd ik het woekeren van de wederik tegen?

Deze soort wederik kan woekeren. Om hem in toom te houden, moet het te verwijderen stuk met een schop afgestoken worden. Geef de planten in het voorjaar een goede organische basisbemesting. De grond mag niet uitdrogen, geef bij droogte de Lysimachia clethroides daarom tijdig water.

lds54lk8ylh9_w2400.jpg

Kenmerken: