Vuurdoorn

Is de Vuurdoorn winterhard?

De vuurdoorn Pyracantha ‘Orange Glow’ is een van de meest populaire vuurdoorns, waarschijnlijk om zijn prachtige dieprode tot dieporanje vruchten in het najaar. Voor ons zijn ze giftig, maar lijsters, merels en spreeuwen vinden de bessen heerlijk en zullen ze komen zoeken. Het is een sterke vuurdoorn die goed bestand is tegen strenge winters en resistent is voor schurft. Deze vuurdoorn heeft zeer dicht vertakte scheuten en is ook geschikt om als haag te worden toegepast.

Wanneer staat de Pyracantha ‘Orange Glow’ in bloei?

Vuurdoorn is een heel bekende struik die vaak te zien is tegen gevels. Hij bloeit in mei-juni met hele wolken crèmewitte bloemen en daarna verschijnen de vele rode, oranje of gele vruchten. Wat ook fijn is aan deze plant is dat hij in de winter zijn glimmende diepgroene blaadjes houdt. Zijn Nederlandse naam dankt hij vanzelfsprekend aan de lange doornen die aan elk takje te vinden zijn en aan de vurige kleuren van de vruchten in het najaar.

Wat voor standplaats is geschikt voor de Vuurdoorn?

De vuurdoorn stelt weinig eisen, maar heeft een voorkeur voor een zonnige plek en doorlatende, eventueel kalkhoudende grond.

Hoe kan ik de ‘Orange Glow’ snoeien?

Verkeerd groeiende scheuten kunt in de zomer wegsnoeien als de plant niet veel verder meer zal uitlopen. Wees verder voorzichtig met snoeien want het kost je vruchten als je snoeit na de bloei en als je in het voorjaar snoeit heb je minder bloemen. Gebruik het juiste snoeigereedschap. Als je de struik langs de gevel wilt leiden, kun je de scheuten goed opbinden met behulp van kleine schroefoogjes in de muur.

z5g5oy68v8gq_w2400.jpg

Kenmerken: