Alle klimplanten op een rij: van groenblijvend tot winterhard

beeld vtwonen Beeld styling Leonie Mooren | Fotografie Barbara Kieboom
Beeld styling Leonie Mooren | Fotografie Barbara Kieboom

Klimplanten zijn – zoals de naam al doet vermoeden – letterlijk planten die kunnen klimmen en verticaal groeien. Ideaal als je de hoogte in wilt werken. Er zijn allerlei verschillende soorten: sterke klimplanten die zichzelf hechten aan de oppervlakte of die door middel van ranken ergens aan groeien. Ook zijn er winterharde soorten en klimplanten die groen blijven in de winter. Ontdek er hier alles over.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten klimplanten. Er zijn zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Sommige klimplanten hebben bloemen, andere zorgen voor mooie groene bladeren. Sommige klimmen niet uit zichzelf en hebben wat extra hulp nodig. Kies een soort die past bij de ondergrond en laat ze – soms met wat hulp – mooi omhoog werken.

Zelfhechtende klimmers

Deze planten hebben geen klimsteun nodig, met hechtwortels zetten zij zich vast op de ondergrond. Niet alleen schuttingen of muren, ook een wand van kokosschutting biedt de juiste ondergrond voor deze klimplanten.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Klimplanten met ranken

Deze groep gaat uit zichzelf op zoek naar steun. Help ze een klein handje door een stuk (beton)gaas of draadscherm tegen de muur of schutting te bevestigen. Veel rankende klimplanten kunnen ook bloeien. Voorbeelden van rankende klimmers zijn:

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Klimplanten voor in huis

Groenblijvers

De meeste klimmers zijn ’s winters kaal. Dan vallen hun mooie takken goed op, maar er zijn ook wintergroene klimplanten. Echt wintergroen is de klimop (Hedera). Er zijn veel soorten met verschillende bladgrootte en blad. Andere wintergroene klimplanten zijn:

Lees verder onder de advertentie

Winterharde klimplanten

Bijna alle klimplanten zijn winterharde klimplanten. De klimop is echter kwetsbaar tijdens de groei, die kun je dan beter beschermen tegen vorst. Klik op de betreffende plant om in de plantenindex te lezen of dit een winterharde klimplant is.

Mooie Leiplanten

Leiplanten hebben veel hulp nodig, als je ze langs een muur wilt leiden. Ze hebben slappe takken. Klimrozen horen ook bij de leiplanten, ze klimmen niet vanzelf. Span horizontale draden en bindt de rozen hieraan vast. Hoe je klimplanten het best kunt vastmaken zie je in de video bij klimplanten begeleiden.

Lees verder onder de advertentie

Pergola

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimmer. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten voor de pergola.

GEEF JE OP VOOR DE BASISCURSUS DROOMTUIN
Ontwerp en creëer je eigen buitenplek

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Klimplanten shoppen…