Klimhortensia (Hydrangea anomala var petiolaris)

beeld vtwonen Beeld

Wanneer staat de Klimhortensia in bloei?

De klimhortensia, hier de Hydrangea anomala var petiolaris bloeit volop in juni-juli met zijn prachtige bloemen, maar als u geluk heeft bloeit hij nog wat langer door. De Hydrangea anomala var petiolaris krijgt uitlopers die meters lang kunnen worden en dus grote stukken muur kunnen bedekken, maar zonder klimobject wordt het alsnog een mooie struik van anderhalve meter.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor bloemen krijgt de Hydrangea?

Hydrangea of hortensia’s zijn overweldigend als ze bloeien. In de meeste gevallen zijn er twee soorten bloemen in een bloeiwijze verenigd: kleine, vruchtbare bloempjes in het centrum en grotere, vaak anders gekleurde steriele bloemen langs de rand. De opvallende bloemen hebben de functie insecten te lokken, naar de vruchtbare bloempjes in het midden. De bloeiwijzen kunnen bestaan uit platte of bolle schermen.

Hoe kan ik de bloemkleur van de Hydrangea anomala var petiolaris beïnvloeden?

De bloemkleur van sommige hortensia’s kan beïnvloed worden door aluminiumionen (aluin) aan de bodem toe te voegen (roze wordt dan blauw). Dit kan alleen in lichtzure tot zure grond. Als je roze bloemen wenst, kun je kalk strooien. Het verkrijgen van blauwe bloemen uit roze is lastiger. Daarvoor moet de grond voldoende zuur zijn. Toevoegen van zure mest of zwavel is de beste mogelijkheid. Daarnaast dient kaliumaluin toegevoegd te worden. Kijk uit bij het toevoegen van stoffen dat je niet te enthousiast te werk gaat. Een overdosis kan schadelijk zijn voor de wortels. Geef alle toevoegingen in het najaar. De klimhortensia ontwikkelt zelf hechtwortels, waardoor hij geen aparte steun nodig heeft bij het klimmen. Het kan wel even duren na het aanplanten, voordat de klim wordt ingezet.

Is de Klimhortensia een schaduwplant?

De klimhortensia komt oorspronkelijk uit de bossen van Japan, waar hij in bomen klimt. In ons land is dit een ideale klimplant voor een muur op het noorden of het oosten. Hij doet het beter in de schaduw dan in de zon en dit soort muren bieden het grootste deel van de dag schaduw. Verder is het leuk dat deze plant ook mooi bloeit, zoals andere hortensia’s. De witte bloemen aan de rand, dienen om insecten te lokken naar de groenige vruchtbare bloempjes in het midden.

Lees verder onder de advertentie

Hydrangea anomala var petiolaris

De meeste hortensia’s houden van een zure, humusrijke grond die veel voedingsstoffen bevat en die steeds aan de vochtige kant is.

Kan ik de Klimhortensia snoeien?

De meeste soorten hoeven weinig gesnoeid te worden. De wijze waarop de diverse soorten hortensia’s worden gesnoeid, is verschillend. In het artikel hortensia snoeien vind je hier meer informatie over. Je kunt de omvang van de hortensia beperken door ieder jaar in maart/april een vijfde van de oudste takken weg te knippen. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak af boven de hoogste knop die vlak onder de uitgebloeide bloem zit. De bloemkleur van hortensia’s varieert van rood en roze naar blauw (en wit).

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Hydrangea subsp. petiolaris

Cult

subsp. petiolaris

Familie

klimhortensia

Latijnse familie

anomala

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Eerste jaren opbinden.

Snoeien

Snoei eventueel na bloei.

Bemesting

Elk voorjaar extra compost.

Winterhard

goed

Bodem

alle grondsoorten

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

1000

Maximaal

1000

Beschrijving

10 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juni