Kamperfoelie (Lonicera henryi)

beeld vtwonen Beeld

De Lonicera henryi is een halfwintergroene klimmende kamperfoelie. Wil je kampoerfoelie kopen, klik dan op de bestel-knop. Hieronder lees je alle wat je moet weten over deze plant.

Lees verder onder de advertentie

Is kamperfoelie wintergroen?

In tegenstelling tot de meeste andere en bekendere kamperfoelies blijft deze Lonicera henryi groen in zachte winters. Maar in vergelijking met de bekende kamperfoelies zijn de bloempjes klein. Na de bloei ontstaan wel blauwzwarte vruchten. Net als de struikkamperfoelies zien we de Lonicera henryi in het openbaar groen terug. In de tuin is hij het mooist tegen een lichte muur.

Welke kamperfoelie soorten zijn er?

De Nederlandse naam kamperfoelie is een verbastering van de Latijnse naam caprifolium dat ‘geitenblad’ betekent, omdat geiten graag van deze planten schijnen te eten. De geslachtsnaam Lonicera is een vernoeming van Adam Lonitzer, een Duits botanicus die leefde van 1528-1586. Dit geslacht bestaat uit twee grote groepen planten die alleen op het noordelijk halfrond voorkomen. Je hebt de bekende klimplanten met de geurende bloemen en daarnaast de sterke bladverliezende en groenblijvende struiken. Ze hebben allemaal bladeren of blaadjes die steeds in paren tegenover elkaar staan en vijftallige bloemen, maar dat laatste is vaak heel moeilijk te herkennen vanwege de exotische vorm die ze soms hebben. De bloeiende soorten geuren veelal verrukkelijk (vooral ’s avonds) en vormen enkele of dubbele bessen.

Waar kan ik kamperfoelie planten?

Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten. Het zijn ten slotte van nature bosrandplanten.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik kamperfoelie snoeien?

Snoeien van oude en lange stelen bevordert de bloei en levert nieuwe takken en scheuten op. Dit kan het beste half maart.

Hoe kan ik bladluis bestrijden?

Weggevreten blad door bladluis komt veel voor bij kamperfoelie. Hele kolonies van deze beestjes kunnen neerdalen op deze plant. De bestrijding van bladluis kan met eenvoudige middelen zoals een mengsel van water gemengd met groene zeep en spiritus of een speciaal middel tegen bladluizen.

Hoe kan ik meeldauw bestrijden?

Meeldauw (‘het wit’) overdekt blad en bloem met een wit, pluizig dons. Planten die hierdoor worden aangetast, moeten worden bespoten met een bestrijdingsmiddel. Lees meer bij meeldauw bestrijden.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Lonicera henryi

Familie

kamperfoelie

Latijnse familie

henryi

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Geen snoei nodig.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

400

Beschrijving

4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

wit tot geel

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli

Lees verder onder de advertentie