Vingergras (Cloud Nine)

Het hoogopgaande vingergras Panicum virgatum ‘Cloud Nine’ heeft grijsblauw blad met losse bloeiwijze. Het is een robuuste plant die 140 centimeter hoog wordt.

Hoe groot kan Vingergras worden?

Deze soort komt uit Noord- en Midden-Amerika. Het is een polvormende plant die ook uitlopers vormt. Iedere plant kan tot wel 2 m hoog worden met 15-60 cm lange, onbehaarde bladeren. De sierlijke bloempluimen (als kwasten) kunnen wel 50 cm lang worden. De Latijnse soortnaam virgatum staat voor roede-achtig en verwijst naar de stengels die als een compacte koker omhoog groeien en waaruit de bladeren en bloemen tevoorschijn komen.

Welke soorten Vingergras zijn er?

Het vingergras is naaste familie van de grassen die we in het gazon tegenkomen. Het is een groot geslacht met vooral eenjarige soorten, waaronder ook het bekende voedselgewas gierst valt. De mooiste cultuurvariëteiten hebben fraai gekleurd en in de herfst nog verder verkleurend blad. Vingergras groeit behoorlijk stijf (maïsachtig) omhoog, maar de bladeren hangen mooi over. Dat geeft een diffuus beeld en vormt een goede onderbreking van kleur en vorm in de tuin. Als de bladeren beginnen te verkleuren, verschijnen ook grote, wijde pluimen die uit enorme aantallen kleine bloeiaartjes zijn samengesteld.

Wat voor standplaats is geschikt voor Panicum virgatum ‘Cloud Nine’?

Vingergras staat het best in de volle zon op een niet te natte grond. Je hoeft er nauwelijks onderhoud aan te doen. In het voorjaar snijd je de oude stengels helemaal af en daarna zullen al gauw nieuwe scheuten uit de grond opschieten. Oudere stengels kunnen gemakkelijk omknikken, dus eventueel steunen.

Op onze site kan je nog meer artikelen lezen. Daarnaast vind je op het tuinblog het laatste tuinnieuws.

gnx5tvw8pa8y_w2400.jpg

Kenmerken: