Vetkruid (Matrona)

Is Vetkruid een vaste plant?

Het vetkruid Sedum ‘Matrona’ is door kruising in de jaren negentig van de vorige eeuw ontstaan. Het is daarmee een jonge cultivar die is gekweekt als een van de grootste onder de Sedums met een hoogte van een halve meter. Zijn populariteit is snel groot geworden, wat is bekroond met de uitroeping van de vaste plant van het jaar 2000 in Nederland.

Wat is de functie het blad van Sedum?

Het blad van ‘Matrona’ is ook groot en verkleurt van groen naar grijspurper. De stelen zijn roodpaars. Het is daarom ook een mooie bladplant. Hij bloeit met grote rozerode bloemschermen in augustus en september.De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Welke soorten Sedum zijn er?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum: van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Wat voor bodem is geschikt voor Sedum ‘Matrona’ nodig?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon.

Hoe kan ik Vetkruid snoeien?

Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

yzc5iky825r6_w2400.jpg

Kenmerken: