Vetkruid (Herbstfreude)

Wat voor bloemen krijgt Vetkruid?

Het vetkruid Sedum ‘Herbstfreude’ heeft purperrode bloemtuilen die pas in september gaan bloeien en in de winter meestal mooi blijven. Het aardige aan deze kweekvorm is dat de bloemschermen wat onregelmatiger van vorm zijn, waardoor het een speelsere en minder voorspelbare indruk geeft. De plant Sedum ‘Herbstfreude’ wordt 50 cm hoog en wordt ook wel ‘Autumn Joy’ genoemd. De bloemen zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw.

Wat maakt Sedum populair?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum: van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven. Een andere reden voor de populariteit is datSedumin de top tien van vlinderplanten staat.

Wat is de functie van de bladeren van Sedum?

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor bodem is geschikt voor Sedum ‘Herbstfreude’?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon. Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen.

Hoe kan ik Vetkruid snoeien?

Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden. In mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaatst ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

zi753pe8wdu3_w2400.jpg

Kenmerken: