Veldbies

Wanneer bloeit de veldbies?

De veldbies Luzula nivea maakt een grasachtige indruk, maar het zijn biezen met grasachtig blad die met leuke bloempjes kunnen bloeien. Luzula nivea heeft sierlijk smal blad. Na de bloei in juli-augustus verschijnen mooie roodbruine zaden waarvan u de gehele winter kunt genieten. De veldbies geeft namelijk een prachtig wintersilhouet in de tuin.

Veldbies als bodembedekker

Het zijn geen spectaculaire planten, maar het zijn wel goede, matig hoge bodembedekkers. Hun grote voordeel is dat ze ’s winters groen blijven en dat ze het uitstekend doen op schaduwplekken. De verschillende soorten komen uit allerlei gebieden in Europa, Azië en Noord-Afrika. De planten breiden zich langzaam uit en zijn zeer sterk en weinig ziektegevoelig. Heel onderhoudsvriendelijk dus.

Hoe verzorg ik de Luzula nivea?

Veldbiezen groeien in iedere normale tuingrond, zo lang die niet te nat, te arm of erg droog is. Je hebt er nauwelijks omkijken naar en hoeft er weinig aan te doen. In het voorjaar wat organische mest en bij grote droogte water geven, is het enige. De uitgebloeide bloemen verdwijnen vanzelf tussen het blijvende blad.

jfi5zij85mun_w2400.jpg

Kenmerken: