Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos)

Hoe komt de Valse Christusdoorn aan zijn naam?

De valse christusdoorn Gleditsia triacanthos wordt niet zo genoemd vanwege de soms gemeen scherpe doorns op de stam en takken. Er is namelijk ook een ‘echte’ christusdoorn (Paliurus spina-christi), een heester die tot een andere familie behoort, en een bekende kamerplant christusdoorn: Euphorbia milii.

Wat voor bloemen krijgt de Gleditsia triacanthos?

Gleditsia triacanthos is veruit de meest algemene soort. Hij komt uit het westen van de USA en wordt daar een grote, tot 45 meter hoge boom. Bij ons in Europa is hij al sinds 1700 in cultuur. Hier wordt hij niet hoger dan zo’n 20 meter. Het groene blad is meestal dubbel geveerd en krijgt in de herfst een prachtige goudgele kleur. De knoppen worden door stekels en grote dorens beschermd. Stam en takken zijn ook vaak met de driedelige dorens bezet. De groenachtige bloempjes (juni-juli) zijn klein, daarna verschijnen de 20-40 cm lange kromme peulen die van geelgroen naar bruin verkleuren.

Is de Valse christusdoorn geschikt voor in de tuin?

In ons klimaat kunnen we alleen de valse christusdoorn in de tuin plaatsen. Dat gebeurt vooral voor het mooie loof. Valse christusdoorns hebben allemaal geveerde of zelfs dubbel geveerde bladeren, dus met deelblaadjes die op hun beurt ook weer uit deelblaadjes bestaan. De bloemen zijn klein en onopvallend, maar na de bloei verschijnen lange peulen die harde zaden bevatten.

Wat voor bodem heeft de Gleditsia triacanthos nodig?

Gleditsia triacanthos groeit zowel goed in vrij droge als tamelijk natte grond. Deze moet liefst wel voedselrijk zijn. Hij moet in de volle zon staan en op een plek waar de dorens geen kwaad kunnen bij het langslopen. De bomen ontwikkelen sterke sapstromen, waardoor ze bij beschadiging in het voorjaar kunnen ‘bloeden’.

Kan ik de Christusdoorn snoeien?

Soms wordt de boom jaarlijks teruggesnoeid omdat aan de jonge twijgen het mooiste blad groeit. Kan hij rustig uitgroeien, dan wordt het een majestueuze boom waarvan het tropisch aandoende blad enorm opvalt. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting.

url54f18abc8_w2400.jpg

Kenmerken: