Struisriet (Karl Foerster)

Hoe ziet struisriet eruit?

Het struisriet Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ is een siergras met een beige pluim. Het is een van de mooiste variëteiten waar je al redelijk vroeg in het seizoen van kunt genieten. De mooie halmen blijven tot diep in de winter mooi geel. Calamagrostis acutiflora heeft sierlijk vertakte pluimen, die in het najaar prachtig goudbruin worden. De pluim wordt gevormd door honderden zaadhoofdjes op een lange stengel, een decoratief geheel. De bladen van struisriet zijn tot een meter lang en hangen sierlijk gebogen van de stengel af.

Welke soorten struisriet zijn er?

Het fijne aan struisriet is, dat het riet in alle seizoenen decoratieve waarde toegevoegt aan uw tuin. Calamagrostis betekent riet (kalamos) -gras (agrostis). Het struisriet doet dan ook sterk aan riet denken. Het blad lijkt daar erg op – het kan alleen niet aan de wat verhoutende stengels draaien, zoals bij riet – en ook de bloeipluimen doen aan riet denken. Maar ze zijn sterk vertakt, dik en vol.

Hoe hoogt groeit Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’?

De verschillende soorten stammen uit Europa, Azië en Noord-Afrika. Sommige kunnen zo’n 2 meter hoog worden, de meeste blijven lager. De bloemkleuren variëren van gelig wit naar geel of iets rozeachtig. Het zijn allemaal steil opgaande planten.

Hoe moet ik Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ onderhouden?

De meeste soorten staan graag zonnig, enkele verdragen wat schaduw. Op een schaduwrijke plaats worden de stengels te slap. Want als de pluimen op de halmen komen te staan, vallen ze om. Aan de grond worden weinig eisen gesteld. Deze moet alleen niet te lang nat en koud blijven.

Moet ik struisriet terug knippen?

In het voorjaar de uitgebloeide stengels wegknippen. Geef in het voorjaar een organische basisbemesting. Niet te veel mesten. Bij aanhoudende droogte extra water geven.

4605iub8ltct_w2400.jpg

Kenmerken: