Tuin

Zwierige siergrassen voor in de voortuin: soorten, voordelen én hoe je ze plant

 
Lampenpoetsersgras Pennisetum alopecuroides 'Hameln' Canva
Canva
 
Leestijd 3 minuten

In de categorie 'bijna niets-meer-aan-doen, wél veel effect' scoren siergrassen als een malle. Vul de voortuin in een handomdraai sfeervol op met deze siergrassoorten én tips voor het planten ervan.

Lees verder onder de advertentie

6 voordelen van siergras in de voortuin

  1. Dansende pluimen of een golf van wuivende halmen; er gebéurt wat in de tuin.

  2. Handig om mee in laagjes te werken, met hoge en lage soorten, die een tuin spannend maken.

  3. Een erfafscheiding met siergrassen oogt minder massief dan een tuinhek of muur.

  4. De meeste soorten zijn winterhard; zo zit je aan het einde van het jaar niet met een kale tuin.

  5. Sommige soorten worden flink hoog, wat goed is tegen inkijk.

  6. Ideaal voor een onderhoudsvrije tuin; je hoeft er nauwelijks naar om te kijken wat betreft snoeien en water geven.

“In het najaar zijn ze op hun mooist, door de dansende halmen”

Tips: zo plant je siergras

  • In universele potgrond, op zo'n 30 centimeter uit elkaar.

  • Kies soorten op basis van het bodemtype van je tuin (met behulp van een ph-waardetest), de vochtigheid en de hoeveelheid zon. De meeste siergrassen doen het goed op een zonnige tot lichtschaduwrijke plek.

  • Maak het gat waarin je ze plant dubbel zo diep en breed als de wortelkluit van de plant.

  • Geef een flinke scheut water; zo wortelen ze sneller.

Je kunt siergras ook in een pot planten, maar niet alle soorten zijn hiervan gediend. Houd in elk geval rekening met de hoogte van de plant, zodat de pot niet omkukelt in de wind.

Lees verder onder de advertentie

Het onderhoud van siergras

Je hoeft siergras hooguit één keer af te knippen. Dit doe je eind februari of begin maart, als de temperaturen oplopen. Door de halmen te snoeien, groeien nieuwe scheuten weelderiger. Bovendien hebben de meeste soorten alleen bij aanhoudende droogte extra water nodig. Geen of onregelmatige bloei? Dat ligt vaak aan een slechte bodemkwaliteit. Blijven pluimen uit? Dan kan het zijn dat de grassen te koud staan of te veel in de schaduw.

Toppers voor de voortuin

Lampenpoetsersgras

Pennisetum 'Little Bunny' bloeit wit, terwijl 'Black Beauty' juist heel donkere aren heeft die afsteken tegen frisgroen blad. Ze bereiken respectievelijk een hoogte van ongeveer 30 cm en 1 meter. Nog zo'n mooie donkere, echter niet wintergroene variant is Viridescens. Deze heeft mooie pluimen die vanaf het einde van de zomer tot ver in de winter aanblijven, met een hoogte tot ongeveer 75 cm. Ook ideaal voor de kleine tuin: Hameln, die al vroeg en vol bloeit.

Pampasgras

De joekel onder de grassen. Je moet er de ruimte voor hebben, want sommige soorten pampasgras kunnen wel 3 meter hoog worden. Voor de voortuin kun je ook kiezen voor een laag blijvende soort, zoals de Cortaderia selloana 'Pumila'. Deze blijft steken bij anderhalve meter en bloeit met dikke pluimen van augustus tot en met oktober. Leg in de winter wat stro tussen het blad en bescherm het eventueel met jute.

Lees verder onder de advertentie

Zwenkgras

Het wintergroene zwenkgras (Festuca gautieri) bloeit van mei tot en met juni. Het is een compact soort dat vooral in de breedte groeit en daarmee met zijn 25 cm hoogte een uitstekende bodembedekker vormt. Gebruik meerdere planten voor een weelderig groen tapijt. Ideaal voor de luie tuinier, aangezien snoeien overbodig is. Om de drie jaar de planten scheuren wordt echter aanbevolen om ze gezond en goed in vorm te houden. Snijd de wortelkluit met een keukenmes in tweeën, plant die en geef voldoende water.

Vedergras

Vedergras, zoals Stipa tenuissima 'Ponytails', heeft zeer fijne bladeren die sierlijk golven in de wind. De halmen verkleuren in de loop van het seizoen van groen naar bruin en bieden een geliefde overwinterplaats voor rupsen van vlinders.

beeld vtwonen Siergras
Siergras
Lees verder onder de advertentie

Struisriet

Het blad van struisriet lijkt enigszins op dat van riet; de halmen blijven tot diep in de winter mooi beige of goudbruin. Een vroeg in het seizoen opvallende verschijning is Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'. Deze beweegt bij elk zuchtje wind en combineert door zijn natuurlijke tint goed met veel andere kleuren in de tuin.

Mix & match

  • Mooi in combinatie met siergras: stapstenen of een schelpenpad en grondspots die aren uitlichten.

  • Mix met planten als herfstaster, dropplant, duizendblad, verbena, hortensia en sierui.

Shop siergrassen

Lees verder onder de advertentie