Stokroos

Waar plant ik de stokroos?

De stokroos, hier de Alcea rosea ‘Pleniflora Alba’ is een witbloeiende tweejarige plant met gevulde bloemen. Een stokroos is een romantische plant, die in Denemarken veel te zien is. Stokrozen staan prachtig in een cottagetuin, maar ook in een boeren- of stadstuin mogen ze niet ontbreken. Eigenlijk mogen ze in geen enkele tuin ontbreken en geen stoeptegelrandje is te klein om een stokroos in te planten.

Wanneer bloeit de stokroos?

Soms bloeien stokrozen pas het jaar nadat ze geplant zijn. Je geduld wordt echter beloond met prachtige bloemen. Stokrozen zijn er in de kleuren roze, wit, rood, crème en geel. De kleuren kunnen ook mengen, wat een prachtig effect geeft. Het is niet te voorspellen welke kleur de zaailingen hebben.

Wat voor bodem heeft de stokroos nodig?

Zet stokrozen in de zon en uit de wind. Alle soorten houden van een voedzame, goed doorlatende bodem en vocht. Geef de planten dus tijdig water. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel water geven. Geef stokrozen in de lente een goede basisbemesting. Slechte en arme grond kan tot de ziekte roest leiden.

Hoe verzorg ik de stokroos?

Bruine spikkels of randen op de bladeren is het ziektebeeld. De plant gaat er zelden dood aan, maar het is geen mooi gezicht. In de winter wordt mulch op de bodem op prijs gesteld. In het voorjaar kun je die laag weer verwijderen. Hoge planten moeten ondersteund worden. Wanneer opkomende zaailingen groeien op plekken waar je ze niet wilt hebben, kun je ze wegwieden.

of859zy8sta9_w2400.jpg

Kenmerken: