Smeerwortel (Symphytum grandiflorum)

De soort Symphytum grandiflorum stamt uit de Kaukasus. Het is een uitstekende bodembedekker met harige bladeren, die ook kan woekeren.

Wat zijn eigenschappen van de Symphytum grandiflorum?

Hij groeit zowel in zon als zelfs vrij zware schaduw. De planten worden tot een halve meter hoog, maar blijven vaak lager. Hij bloeit in april-mei tot vaak in juli met lichtgele bloemen.

Soorten Symphytum

Veel plantenliefhebbers zullen de Symphytum of smeerwortel kennen van de klei bij de grote rivieren waar deze vaste planten zowel wit- als paarsbloeiend in overvloed voorkomen. Sommige soorten zijn dus inheems, andere komen uit Oost-Europa, de Kaukasus en Klein-Azië (Turkije). Het zijn allemaal vaste planten, waarvan de delen (met name de wortels) helende eigenschappen heten te hebben.

Waar komt de naam Symphytum vandaan?

Ook het harige blad wordt in de volksgeneeskunst graag toegepast. Daar wijst de naam smeerwortel op. Het Duitse ‘Beinwell’ geeft aan dat de plant ook bij botbreuken werd toegepast. De planten bloeien prachtig, lang en rijk, maar sommige kunnen flink woekeren en zijn dan alleen geschikt voor natuur- en heemtuinen.

Hoe moet ik de Symphytum grandiflorum onderhouden?

Smeerwortels houden van vochtige,voedzame, humusrijke grond en doen het zowel in de zon als lichte schaduw goed. Geef in het voorjaar een organische basisbemesting en knip dan ook de afgestorven, bovengrondse massa bladeren en stengels weg. Houd woekerende wortels in toom door ze door te steken en weg te halen op plekken waar u de planten niet wilt zien. Geef bij droogte voldoende water. Voor meer informatie over het bewateren van planten kan je een kijkje nemen in het artikel water geven.

nm45et9847li_w2400.jpg

Kenmerken: