Sierrabarber (Gunnera magellanica)

De sierrabarber Gunnera magellanica komt uit Falkland Eilanden, Zuidwest-Argentinië en Zuid-Chili.

De sierrabarber als bodembedekker

Het is een aardige bodembedekker, maar er moet wel rekening mee gehouden worden dat in strenge winters problemen ontstaan. Er moet dan ook een dek worden aangebracht. Mooi om er, geplant rond de vijver, Japanse lissen of kattenstaarten (resp. Iris ensata en Lythrum salicaria) tussen te plaatsen.

Wat voor een bladeren heeft de sierrabarber?

Het is een uitlopers vormende lage vaste plant (± 10 à 15 cm). Door deze groeiwijze ontstaan op den duur matten van glanzend groene bladeren. Deze bladeren zijn betrekkelijk lang gesteeld, min of meer rond en de randen zijn iets gegolfd, ze zijn rimpelig. Er kunnen mannelijke of vrouwelijke bloemen verschijnen, maar die zijn weinig decoratief.

Wat voor een grond heeft de sierrabarber nodig?

De sierrabarber houdt van vochtige tot natte, humusrijke grond en staan graag in de zon, maar lichte schaduw wordt goed verdragen. De grond mag nooit uitdrogen. Geef bij aanhoudende droogte royaal en herhaaldelijk water. De grote bladeren verdampen namelijk enorm veel vocht.

Hoe moet ik de sierrabarber verzorgen?

Schoon de plant in het voorjaar een beetje op. Verwijder afgestorven delen. Geef na het opschonen een goede basisbemesting. Deze reusachtige vaste planten kunnen onze winters uitsluitend overleven wanneer ze tijdig van een zwaar winterdek worden voorzien. Zet er een hekje omheen en vul de ruimte tussen plant en hekje met afgevallen blad, stro, riet of wat dan ook. Prefereert een vochtige grond en verdraagt wat schaduw.

jj55gpb8x041_w2400.jpg

Kenmerken: