Rodgersia (Braunlaub)

Rodgersia podophylla ‘Braunlaub’ heeft in het voorjaar, bij het uitlopen, intens roodbruin blad. Wanneer de plant in de schaduw staat, verdwijnt dit.

Wat voor een bladeren heeft de Rodgersia podophylla ‘Braunlaub’?

Als je je fantasie gebruikt, lijkt het blad van de Rodgersia podophylla ‘Braunlaub’ op een eendenpoot. Het blad is handvormig samengesteld, de deelblaadjes zijn gekarteld. Ze lopen bronskleurig uit en kleuren daarna groen. In het najaar nemen ze weer een andere kleur aan, namelijk koperkleurig, waarna ze snel afsterven.

Hoe hoog wordt de Rodgersia?

Rodgersia podophylla komt uit Japan en Korea. Hij is uitstekend als borderplant, solitair en ook geschikt voor heestergroepen. Wellicht interessant zijn de beplantingsplannen op onze website. Hier zitten ook een aantal prachtige borders tussen. Deze soort is op de eerste plaats een bladplant.  De betrekkelijk kleine bloeiwijzen zijn crèmeachtig wit (juni-juli). De planten bereiken een hoogte van 75-100 cm.

Hoe groeit de Rodgersia?

Rodgersia dankt haar naam aan de Engelse admiraal John Rodgers die een expeditie naar Oost-Azië leidde waarbij deze bosplanten werden ontdekt. Er zijn diverse soorten. Het zijn prachtige bladplanten die in de zomer ook nog mooi bloeien (de bloempluimen steken dan royaal boven de fraaie bladeren uit). De planten groeien in het begin heel langzaam. Echter, als je ze met rust laat, gaan ze heel lang mee en kunnen ze de border verder vullen als ze zich langzaam uitbreiden.

Algemeen onderhoud Rodgersia

Het is goed Rodgersia zo veel mogelijk zijn natuurlijke omgeving te gunnen. Vrij vochtige grond, die bij voorkeur humusrijk moet zijn en ruim voldoende voedsel moet bevatten. De mooiste exemplaren komen voor op beschutte lichtbeschaduwde plaatsen. Laat de plant na het planten zoveel mogelijk met rust. Zorg ervoor de wortelstokken niet te beschadigen. Het is goed hem in de herfst wat blad of bladaarde te geven, zoals hij ook op natuurlijke wijze in het bos gehad zou hebben. Kijk uit dat de grond niet uitdroogt.

0875ruh80jrl_w2400.jpg

Kenmerken: