Rodgersia (Elegans)

Alleen vanwege de bladstructuur is de plant al de moeite waard. Na de bloei is de bloemtak dus nog steeds prachtig.

Wat voor een bloemen heeft de Rodgersia pinnata ‘Elegans’?

Rodgersia pinnata ‘Elegans’ heeft roomwitte bloemen met roze zweem en bronskleurig blad. Rodgersia pinnata komt uit West-China en is de rijksbloeiende soort. Hij heeft de meeste en meest opvallende bloemen van alle rodgersia’s. De bloemen zitten in mooie witte of lichtroze vertakte pluimen en geuren heerlijk.

Wat voor een bladeren heeft de Rodgersia pinnata ‘Elegans’?

De bladeren zijn bruinachtig en hebben een handvorm met vijf tot negen ‘vingers’. Het lijkt op het blad van de paardenkastanje. De bladeren kunnen wel een meter lang worden inclusief de bladsteel. Deze plant komt men tegen in borders, langs vijvers, als alleenstaande plant en in groepen.

Waar komt de naam Rodgersia vandaan?

Rodgersia dankt haar naam aan de Engelse admiraal John Rodgers die een expeditie naar Oost-Azië leidde waarbij deze bosplanten werden ontdekt. Er zijn diverse soorten.

Hoe groeit de Rodgersia pinnata ‘Elegans’?

Het zijn prachtige bladplanten die in de zomer ook nog mooi bloeien (de bloempluimen steken dan royaal boven de fraaie bladeren uit). De planten groeien in het begin heel langzaam. Echter, als je ze met rust laat, gaan ze heel lang mee en kunnen ze de border verder vullen als ze zich langzaam uitbreiden.

Algemeen onderhoud Rodgersia pinnata  ‘Elegans’

Het is goed Rodgersia zo veel mogelijk zijn natuurlijke omgeving te gunnen. Vrij vochtige grond, die bij voorkeur humusrijk moet zijn en ruim voldoende voedsel moet bevatten. De mooiste exemplaren komen voor op beschutte lichtbeschaduwde plaatsen. Laat de plant na het planten zoveel mogelijk met rust. Zorg ervoor de wortelstokken niet te beschadigen. Het is goed hem in de herfst wat blad of bladaarde te geven, zoals hij ook op natuurlijke wijze in het bos gehad zou hebben. Kijk uit dat de grond niet uitdroogt. Plaats Rodgersia pinnata ‘Elegans’ op een plekje in de halfschaduw in humeuze grond.

Naast de Rodgersia pinnata  ‘Elegans’ zijn er meer soorten van de Rodgersia. Meer weten? Neem dan een kijkje bij de plantenindex.

fc156w18nvw9_w2400.jpg

Kenmerken: