Lampenpoetsergras (Rubrum)

Het lampenpoetsergras Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ is een beeldschoon donkerbladig gras, donkerrood tot bijna zwart. De donkerrode pluimen van wollige aren met een roze blos passen daar prachtig bij. Pennisetum is een sieraad voor de tuin. Dit heeft hij te danken aan de platte bladschijven en bovenal de langwerpig ronde, pluimvormige bloei. De sierlijk overhangende aren zijn hét kenmerk van lampenpoestergras. De pluim werd vroeger wel als rager voor de cilindervormige glazen kap van de olielamp gebruikt. Daar heeft het zijn naam dan ook aan te danken. Tegenwoordig zien we de pluimen ook steeds vaker terug in droogboeketten.

Waar groeit lampenpoetsersgras?

Lampenpoetsergras komt van nature voor in tropische, subtropische en gematigde streken en bestaat uit meer dan tachtig soorten en daarbinnen bestaan weer vele variëteiten (cultivars). Helaas is de ‘Rubrum’ maar matig winterhard (tot -7° Celsius).

Is de Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ winterhard?

Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige, beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw. Het kan als eenling (solitair) worden gebruikt, maar veel meer komt het tot zijn recht in een grote groep.

Hoe verzorg ik Pennisetum setaceum?

Knip het blad pas af na de winter, wanneer het nieuwe gras zich begint te ontwikkelen. Anders kijk je de hele winter tegen een miezerig stompje met afgeknipte stengels aan in plaats van een mooie volle bos met bruin gekleurd gras. Breng in het najaar een mulchlaag aan. Omdat lampenpoetsergras niet honderd procent winterhard is, helpt deze laag tegen het bevriezen van de wortels. Daarnaast zorgt de mulchlaag ervoor dat onkruid minder snel tot ontwikkeling kan komen. Je hoeft daardoor in het voorjaar minder te wieden.

Bij langdurige droogte kun je het beste deze plant extra water geven, anders kleuren de bladeren al erg vroeg bruin. Meer informatie over het bewateren van planten is te vinden in het artikel planten water geven.

7695cvb85hqj_w2400.jpg

Kenmerken: