Kruiptijm (Coccineus)

Kruiptijm als bodembedekker

De kruiptijm Thymus praecox ‘Coccineus’ is karmijnroze van kleur. Thymus praecox komt uit Midden-, West- en Zuid-Europa. Het is een bodembedekker, maar is ook terug te vinden tussen flagstones en ‘over’ muurtjes. Het is een kruipend wintergroen plantje dat ongeveer 5 centimeter hoog wordt. De ovale blaadjes zijn minder dan een ½ centimeter groot. Ze zijn donkergroen en meestal kaal. Ook de lipbloemetjes, roze van kleur, zijn klein van stuk. Ze zijn verzameld in enigszins bolvormige schijnaren. De bloeitijd is juni-juli.

Is de Thymus praecox ‘Coccineus’ te gebruiken als keukentijm?

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal. Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat je er het hele jaar plezier van hebt. Het zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn.

Maak honing van tijm

Tijm komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78%), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82%). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Hoe onderhoud ik de Thymus praecox ‘Coccineus’?

De meeste soorten groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. Kruiptijm kan met weinig grond toe. Op den duur ontstaan ‘kale’ plekken. Je kunt dan de planten opnemen en jonge (groene) delen weer opplanten.  Voor een goede bloei in de zomer is het raadzaam om in het voorjaar de ingevroren takjes te verwijderen.

Op de website kan je op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws. Hou hiervoor onze tuinblog in de gaten. Daarnaast is hier meer informatie over evenementen en ideeën voor de tuin te vinden.

4k65w5e83m9w_w2400.jpg

Kenmerken: