Karpatenklokje (campanula carpatica)

Is het Karpatenklokje geschikt voor een rotstuin?

‘Alba’ is de witte vorm van het karpatenklokje Campanula carpatica. Een plantje uit de bergen voor in de tuin. Het groeit in Europese berggebieden en is dan ook heel leuk om in rotstuinen te zetten. Een rotstuin geeft het gevoel of je je in een bergachtig gebied bevindt.

Kan ik de Campanula carpatica in een hanging basket planten?

Klokjes zijn heel geschikt voor hanging baskets en om de bodem mee te bedekken. Een hanging basket kan je ook zelf maken!

Wat voor bloemen krijgt het Karpatenklokje?

Zoals de naam doet vermoeden lijken de bloemen op klokjes, maar er zijn ook soorten die bijvoorbeeld stervormige bloemen hebben. De hoogte van Campanula loopt zeer uiteen. Er zijn soorten van amper tien centimeter hoog en planten van bijna twee meter. Campanula carpatica is een van de lagere soorten (25-35 centimeter) en zoals de naam al aangeeft komt hij uit de Karpaten. Het is een van de meest gevraagde lage borderplanten, die ook in de wat grote rotstuin een plekje kan krijgen. De verhoudingsgewijs grote bloemen zijn wijd-klokvormig en alleenstaand; de oorspronkelijke kleur is blauw. De bloeiperiode ligt in juni-september.

Wat voor standplaats is het beste voor de Campanula carpatica?

Het overgrote deel van de soorten is heel tevreden met gewone tuingrond en een lekker zonnige standplaats. Ziek zijn ze zelden. Zij hebben wel regelmatig last van slakken. Om de drie tot vier jaar kun je de planten opnemen en scheuren, zodat ze (veel) langer meegaan. Doe dit in het voorjaar. Om de bloei te verlengen, kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen.

e8w5d0j8y2x7_w2400.jpg

Kenmerken: