Herfstaster (Purple Dome)

De herfstaster Aster novae-angliae ‘Purple Dome’ is de meest voorkomende cultivar. Hij blijft wat lager tot zo’n 60-75 centimeter en is daardoor ook geschikt voor een kleinere tuin. De bloemkleur is purperpaars.

Wat zijn asters?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Hoe hoog wordt Aster novae-angliae ‘Purple Dome’?

De Aster novae-angliae is een van de betere hoge herfstasters. Hij kan wel een lengte van twee meter bereiken, staat stevig en heeft geen last van meeldauw. Oorspronkelijk komt hij uit Noord-Amerika. In ons land wordt hij in de border gebruikt, maar u ziet ze ook veel als snijbloem. De bloeiwijze is een grote pluim. De bloemen hebben een geel hartje en hieraan zitten de lintbloempjes, die meestal roze tot roodpaars zijn.

Wanneer bloeit Aster novae-angliae ‘Purple Dome’?

De bloeitijd is vanaf eind augustus tot soms in oktober en zo kan de zomer heerlijk lang duren. Zolang de aster bloeit, blijven de vlinders vrolijk op bezoek komen. In het Duits heet deze plant Rauhblattaster. Dat heeft te maken met de ruwe en vrij grove bladeren van deze aster.

Waar kan ik Aster novae-angliae ‘Purple Dome’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.

Wat doe ik al mijn aster niet bloeit?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. In de natuur komen deze asters op betrekkelijk vochtige grond voor, maar ze zijn vrij goed tegen droge grond bestand. Om de levensduur te vergroten, is het raadzaam de planten pas na de winter af te snijden.

l025mdz8vsu2_w2400.jpg

Kenmerken: