Ontwerp maken voor een kleine tuin? Er kan meer dan je denkt

Balkon met een rotan zetel in de tuin Beeld vtwonen 05-2016
Beeld vtwonen 05-2016

Ook van een kleine tuin kun je een droomtuin maken, compleet met border, veel planten én een zithoek. Met een slimme indeling kun je er alles in kwijt en door goede zichtlijnen aan te brengen lijkt hij ook nog eens groter. Hoe je dit zelf aanpakt? Bekijk onze ideeën voor het ontwerp van een kleine, maar fijne tuin.

Lees verder onder de advertentie

5 tips voor het ontwerp van een kleine tuin

In een kleine tuin past echt meer dan je denkt en je kunt er zelfs een ruimtelijk gevoel creëren. Zo krijg je door een slingerpad een ruimtelijk gevoel en er zijn zelfs kleine bomen die je in de tuin kunt planten. Je krijgt het voor elkaar met deze tips:

 1. Ruimte creëren

  Vaak gebruiken we voor een ontwerp van een kleine tuin een rechthoek als basisvorm, maar dit oogt al snel saai. Door gebruik te maken van andere vormen en diagonale lijnen laat je niet meteen alles zien en dat werkt veel verrassender en ruimtelijker. Leg een slingerpaadje aan, plant lage hagen om gedeelten van de tuin af te schermen en verstop een stuk tuin achter een grote struik of boom. Je weet zo niet hoeveel tuin er nog achter al dit groen ligt, waardoor hij groter oogt. Kies voor een plant of boom waar je nog doorheen kunt kijken, een vlinderstruik is bijvoorbeeld ideaal.
 2. Plant een boom

  Werken in de hoogte, bijvoorbeeld met kleine bomen, werkt ook goed op weinig vierkante meters. Kies wel voor een boom met een smalle en open kroon, zoals de Japanse sierkers (Prunus serrulata ‘Pendula’), zodat er zo min mogelijk schaduw in de tuin valt. In deze video zie je hoe je de Japanse sierkers moet planten. Kijk uit met joekels van bomen die de halve tuin overnemen. Heb je een heel zonnige tuin? Dan zorgt een dakplataan voor een natuurlijke parasol. Twee vliegen in een klap!
 3. Alleen tegels waar het praktisch is

  Wil je de kleine oppervlakte optimaal benutten, dan is het een handige truc om de tuin in gedachte eerst helemaal te betegelen en daarna te bedenken welke plekken je niet gebruikt. Deze ruimte kun je bij uitstek vergroenen. Zo’n ontwerp kun je natuurlijk ook op papier maken of met online tools voor een tuinontwerp.

  Voor een tuinbankje moet bijvoorbeeld wel een stuk bestrating liggen, maar direct naast het bankje kun je planten plaatsen. Kies voor gewassen die klein blijven en niet teveel in de breedte groeien, zoals de kleine sneeuwbal (Vibrunum davidii).
 4. Verticaal tuinieren

  Ook met verticaal tuinieren kun je de ruimte goed benutten. Maak hiervoor gebruik van klimplanten die van nature omhoog kruipen, zoals klimop en de vele clematis-soorten. Sommige klimmers hechten zichzelf aan de ondergrond en vinden zo hun weg, andere planten zoals de blauwe regen moet je leiden. Er zijn ook klimplanten – de klimop is er zo eentje – die je echt in toom moet houden, voordat je ’m in de hele tuin terugvindt. Lees je daarom ook even in over het snoeien van klimplanten.

  Tip: door verschillende bloempotten in een houten frame te zetten lijkt het net of de tuin volstaat met allerlei planten. Of maak zelf een pallettuin.
 5. Kleine tegels

  Het meest praktisch is om in een kleine tuin te kiezen voor een kleine steen of grind. Grote tegels kunnen natuurlijk ook. Die werken vaak optisch vergrotend, maar het vergt wel veel snijwerk en snijverlies. Je maakt het jezelf dus makkelijker met kleine tegels en kunt dan voor de afwisseling volop combineren met verschillende gebakken stenen, keien en grind.

Meer tips of alles nog even terugzien? Bekijk hieronder de video over het ontwerp van een kleine tuin.

Lees verder onder de advertentie