Herfstanemoon (Hadspen Abundance)

De herfstanemoon Anemone ‘Hadspen Abundance’ heeft roze bloemblaadjes, waarvan sommige vaak lichter zijn dan andere.

Wat zijn herfstanemonen?

Herfstanemonen (ook wel Japanse anemonen genoemd) bloeien uitbundig als veel andere vaste planten allang over hun hoogtepunt heen zijn: van augustus tot ver in oktober. Ideaal dus voor kleur in het najaar. Het zijn vrij open planten die hun bloemen bepaald niet verbergen.

Moet ik anemoon snoeien na de bloei?

Snoei hem niet na de bloei, want dan worden nog decoratieve zaadpluisjes gevormd, die de plant een speels tintje geven in de herfst. Sommige cultivars worden wel anderhalve meter hoog.

Waar komen anemonen vandaan?

Op anemonen raak je nooit uitgekeken. Het is een zeer heterogene groep planten, die zowel hoog in de bergen op alpenweiden als in bossen op zeeniveau voorkomt. De groeihoogte varieert van amper tien centimeter tot ruim anderhalve meter. De bloeiperioden lopen net zo sterk uiteen.

Wanneer bloeit Anemone ‘Hadspen Abundance’?

Sommige behoren in onze streken tot de vroege bloeiers (maart), andere bloeien nog volop in september. De bloemen zijn eenvoudig van vorm en hebben allerlei verschillende kleuren, in feite ontbreekt vrijwel geen enkele kleur. Anemone ‘Hadspen Abundance’ bloeit vanaf september tot diep in oktober.

Waar kan ik Anemone ‘Hadspen Abundance’ planten?

In de zon worden de bloemen het grootst, maar ze verdragen lichte schaduw. Iedere normale, niet te droge tuingrond voldoet. Mocht er langdurige droogte zijn, dan is het aan te raden water te geven. Na het planten vormen herfstanemonen al snel forse pollen. Ze hebben kruipende wortels die licht kunnen woekeren. Maar uitlopers zijn gemakkelijk los te steken en te verplanten.

Hoe moet ik Anemone ‘Hadspen Abundance’ verzorgen?

Herfstanemonen worden overigens het liefst met rust gelaten. Knip in het vroege voorjaar de oude bovengrondse plantenresten af zonder de jonge scheuten te beschadigen. Beschadigde wortels (bijv. door schoffelen) kunnen jonge planten vormen. Geef in het voorjaar organische mest. Breng in de herfst een 5 centimeter dikke mulchlaag boven de wortels aan.

kd55awo8y03a_w2400.jpg

Kenmerken: