Herfstanemoon (Elegans)

De herfstanemoon Anemone ‘Elegans’ heeft violetkleurige, enkele bloemetjes, die de border in de herfst flink kunnen oplichten.

Wat is een anemoon?

Op anemonen raak je nooit uitgekeken. Het is een zeer heterogene groep planten, die zowel hoog in de bergen op alpenweiden als in bossen op zeeniveau voorkomt. De groeihoogte varieert van amper tien centimeter tot ruim anderhalve meter.

Wanneer bloeit een anemoon?

De bloeiperioden lopen net zo sterk uiteen. Sommige behoren in onze streken tot de vroege bloeiers (maart), andere bloeien nog volop in september. De bloemen zijn eenvoudig van vorm en hebben allerlei verschillende kleuren, in feite ontbreekt vrijwel geen enkele kleur.

Wat is een herfstanemoon?

Herfstanemonen (ook wel Japanse anemonen genoemd) bloeien uitbundig als veel andere vaste planten allang over hun hoogtepunt heen zijn: van augustus tot ver in oktober. Ideaal dus voor kleur in het najaar. Het zijn vrij open planten die hun bloemen bepaald niet verbergen. Na de bloei worden nog decoratieve zaadpluisjes gevormd, die de plant nog een speels tintje geven in de herfst. Sommige cultivars worden wel anderhalve meter hoog.

Waar kan ik Anemone ‘Elegans’ planten?

In de zon worden de bloemen het grootst, maar ze verdragen lichte schaduw. Iedere normale, niet te droge tuingrond voldoet. Mocht er langdurige droogte zijn, dan is het aan te raden water te geven.

Kan ik een herfstanemoon vermeerderen?

Na het planten vormen herfstanemonen al snel forse pollen. Ze hebben kruipende wortels die licht kunnen woekeren. Maar uitlopers zijn gemakkelijk los te steken en te verplanten. Je kunt een herfstanemoon vermeerderen door wortelstekken te nemen.

Hoe moet ik een herfstanemoon snoeien?

Herfstanemonen worden overigens het liefst met rust gelaten. Knip in het vroege voorjaar de oude bovengrondse plantenresten af zonder de jonge scheuten te beschadigen. Beschadigde wortels (bijvoorbeeld door schoffelen) kunnen jonge planten vormen. Geef in het voorjaar organische mest. Breng in de herfst een vijf centimeter dikke mulchlaag boven de wortels aan.

px1541q8f3l8_w2400.jpg

Kenmerken: