Guldenroede (Golden Dwarf)

Hoe hoog wordt de Guldenroede?

Guldenroede Solidago ‘Golden Dwarf’ wordt minder hoog dan de wilde soorten, meestal tot zo´n 30 centimeter.

Waarvoor wordt de Solidago ‘Golden Dwarf’ gebruikt?

De naam Solidago is afgeleid van solidus wat ‘stevig’ betekent en ago dat ‘maken’ betekent. Stevig maken dus, een eigenschap die verwijst naar de geneeskundige eigenschappen die Solidago heeft. In Amerika gebruiken Indianenstammen de plant tegen beten van ratelslangen. Maar het staat ook bekend om zijn waterafdrijvende werking en als wondkruid.

Wat voor bloemen krijgt de Guldenroede?

De naam guldenroede klinkt bijna iedereen bekend in de oren en dat terwijl er van de meer dan 130 soorten van deze vaste planten maar één echt Europees is, de rest is Noord-Amerikaans. Enkele soorten zijn hier inmiddels wel ingeburgerd. Dat komt door hun woekerende eigenschappen, het makkelijke uitzaaien en het feit dat ze perfect tegen ons klimaat bestand zijn. In de tuin ziet u eigenlijk alleen rassen die minder sterk woekeren dan de ‘wilde’ soorten en vaak veel rijker bloeien. De goudgele bloemen verschijnen in grote pluimen aan het eind van de stengel. Ze bloeien in de nazomer en zijn voor bijen en vlinders een heerlijk nectarfeest.

Solidago ‘Golden Dwarf’ nodig?

Solidago ‘Golden Dwarf’ groeit goed in iedere normale tuingrond. Ze staan het liefst zonnig, maar lichte schaduw wordt wel verdragen. Geef in het voorjaar, na het weghalen van het afgestorven plantenmateriaal, een goede basisbemesting. Bij droogte water geven.

5mc5hk98wgrc_w2400.jpg

Kenmerken: