Moestuintaal
Als een kruid of plant wintergroen is, houdt dit in dat hij ook tijdens de winter zijn bladeren of naalden vasthoudt. Hij zorgt er ook tijdens de koude maanden voor dat de moestuin lekker groen blijft zien, maar belangrijker nog: je kunt 'm het hele jaar oogsten. Winterhard is iets anders. Deze planten komen de winter ook door, maar kunnen hun blad daarentegen wél verliezen.
1. Salie
Salie - kruidig een tikje bitter - is de eerste kruid die prima overwintert. Dek hem wel luchtig af met een vliesdoek; zo houd je de ergste kou en vorst buiten. Gebruik de verse bladeren in een winterse pasta of warme kop thee.
LEES OOK
How to: salie snoeien, knippen én in de keuken gebruiken
2. Rozemarijn
Rozemarijn - zoet, zacht en licht pittig - kan ook in de winter geplukt én gegeten worden. Heerlijk met onder andere stoofvlees. Let er wel op dat je tot het hout oogst, zodat de steel niet afsterft. Lijkt het kruid deze winter niet zo lekker te gaan? Geen paniek, dat is heel normaal. In de zomer groeit 'ie waarschijnlijk weer flink.
3. Tijm
Tijm - kruidig en licht bitter - kan net als bovenstaande bikkels prima tegen lage temperaturen, maar heeft nog altijd een voorkeur voor zon. Geef hem ook in de winter dus een zo zonnig mogelijke plek. Vriest het meer dan 5 graden of regent het flink? Dek hem dan tijdelijk af. Verder doet 'ie het keurig en kun je het blad dat niet uitvalt gewoon oogsten. Tip: lekker in een stoofschotel.
LEES OOK
Deze planten snoeien tuinexperts Vivian & Mark wel en niet in de winter
4. Lavendel
Dacht je lavendel - fris en lichtzoet met een bittere noot - voor het laatst op een nazomerse heide te kunnen spotten? Nee hoor, ook 's winters in eigen moestuin. Check wel of je de winterharde hebt. Zo is de Engelse lavendel niet bang voor een beetje vorst, maar deinzen de Spaanse, Franse en Italiaanse kruiden er wél voor terug. Geef deze varianten 's winters onderdak binnenshuis.
Dit zijn Engelse lavendelsoorten (Lavandula angustifolia)
-
Richard Grey
5. Peterselie
Peterselie - fris en aards - is een veelgebruikt kruid in de keuken en zit bomvol mineralen en vitamine C. Des te belangrijker om er ook in de winter van te kunnen genieten. Of je hem dan extra aandacht moet geven? Nee hoor, ook in de koude maanden doet hij het prima.
6. Winterpostelein
Ai, heb je de postelein - scherp en fris - laatst nog met het onkruid verwijderd? Niet doen, het is misschien wel een onkruid, maar brengt ook veel antioxidanten, vitamines en mineralen met zich mee. En dat helpt jóú dan weer de winter door. De knapperige bite komt goed tot zijn recht in talloze gerechten: van een stamppot tot pasta of quiche.