Elfenbloem (versicolor)

De elfenbloem Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ heeft zwavelgele bloempjes en bronsgroen blad, dat vrij lang aanblijft. De Epimedium x versicolor  is een gekruiste vorm van Epimedium grandiflorum (Japan) en Epimedium pinnatum (Iran). De relatief grote en mooie bloemen komen van de eerste soort. 

Welke kleur heeft Epimedium x versicolor?

De kleur varieert (versicolor) van geel tot paars. De eigenschap dat de bladeren in de winter aanblijven komt van de tweede soort. Wel verkleurt het blad naar bruin. Dat is niet erg want het staat toch decoratief. Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ heeft gele bloemen.

Hoe zien elfenbloemen eruit?

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei. De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren.

Diverse bedrijven bieden epimediumextracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ onderhoud

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart.

jf55fin8r4h8_w2400.jpg

Kenmerken: