Elfenbloem (Rose Queen)

De elfenbloem Epimedium grandiflorum ‘Rose Queen’ heeft een rozerode bloem met witte lang puntige sporen. Deze plant komt uit Japan. Het is een uitstekende bodembedekker voor lichtbeschaduwde standplaatsen. Er kunnen bolgewasjes zoals zomerklokjes (Leucojum aestivum), narcissen zoals ‘Actaea’ en Spaanse boshyacinten (Hyacinthoides hispanica) tussen geplant worden. Het is een tot 20 à 30 cm hoog vast plantje dat twee- tot driemaal drietallige, eironde blaadjes bezit. Ze zijn stekelig getand en de voet is diep hartvormig. Bij het uitlopen zijn de bladeren bronskleurig, lichtgroen en later vrij donker groen.

Wat voor een bloemen heeft de Epimedium ‘Rose Queen’?

Van de bloemen zijn de kroonblaadjes wit, de buitenste kelkbladeren rood en de binnenste lichtviolet. De slanke priemvormige spoor kan een lengte van 1 à 2 cm bereiken.

Wanneer bloeit de Epimedium grandiflorum ‘Rose Queen’?

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei.

Buitenlandse benamingen voor Epimedium

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren.

Kwaliteiten van Epimedium

Diverse bedrijven bieden epimediumextracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Hoe kan ik de Epimedium grandiflorum ‘Rose Queen’ verzorgen?

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart. Deze bloemen kunnen heel lang op dezelfde plek doorgroeien.

ifl5ep38r1f9_w2400.jpg

Kenmerken: