Elfenbloem (Niveum)

De elfenbloem Epimedium x youngianum ‘Niveum’ is een wit bloeiende cultivar. Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei.

Waar komt de naam Epimedium vandaan?

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren. Diverse bedrijven bieden epimediumextracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben.

Waarom kiezen voor Epimedium youngianum ‘Niveum’?

Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt. Benieuwd wat nog meer goede bodembedekkers zijn? Kijk dan even op onze site voor meer informatie.

Hoe ziet Epimedium x youngianum ‘Niveum’ eruit?

Epimedium x youngianum is een kruisingsproduct. De beide ouders zijn Epimedium diphyllum uit Zuid-Japan en Epimedium grandiflorum, ook uit Japan. Het is een mooie borderplant en bodembedekker met eironde blaadjes. Ze zijn iets stekelig getand en ‘dun’. De klokvormige bloemetjes hangen in trosjes van 3 tot 9 bij elkaar in april en mei. Hun kleur is wit met een groenige tint. De bloemen missen nogal eens de spoor.

Epimedium x youngianum ‘Niveum’ onderhoud

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond, water geven is daarom belangrijk. Daarnaast houdt de Elfenbloem van een heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen.

Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als je de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart. Grond eventueel verbeteren met bladhumus. Strooi dit jaarlijks tussen de planten. Na een aantal jaren kun je de plant verjongen door hem op te nemen, te delen en weer uit te planten.

vpn515j87iuc_w2400.jpg

Kenmerken: