Elfenbloem (Epimedium acuminatum)

Wat voor een bloemen heeft de elfenbloem Epimedium acuminatum?

De elfenbloem Epimedium acuminatum is een van de mooiste Chinese Epimedium-soorten. Het heeft attractieve groenblijvende bladeren en prachtige paarse tot roze bloemen.

Wanneer bloeit de elfenbloem Epimedium acuminatum?

Elfenbloemen zijn zeer geschikt voor een tuin met veel schaduw. De benaming elfenbloem slaat waarschijnlijk op de teerheid van de fragiele bloemetjes. Deze hebben wel iets weg van orchideeën. Ze bloeien kort, maar uitbundig in april/mei.

Buitenlandse benamingen voor Epimedium

De buitenlandse benamingen voor het geslacht Epimedium zijn iets minder sprookjesachtig dan de Nederlandse. In China wordt het ‘yin yang huo’ genoemd. Vrij vertaald ‘losbandige geitplant’. In het Engels heet het ‘Horney Goat Weed’. Deze namen verwijzen naar de lustopwekkende kwaliteiten die deze plant worden toegedicht. Nadat geiten hiervan hebben gegeten, zouden zij vaak copuleren.

Is de Epimedium acuminatum wintergroen?

Diverse bedrijven bieden Epimedium-extracten aan die lustopwekkende en potentieverhogende kracht zouden hebben. Maar de planten hebben meer kwaliteiten. Sommige hebben ook prachtige bladkleuren en bepaalde soorten zijn wintergroen, dit is het geval bij de Epimedium acuminatum. Deze zijn de beste bodembedekkers, waardoor zich nauwelijks meer onkruid vormt.

Hoe kan ik de Epimedium acuminatum onderhouden?

Elfenbloem groeit langzaam en vormt pas een goede bodembedekker na enige jaren. De beste groeiomstandigheden worden gevormd door een humeuze, matig vochtige grond en heel lichte schaduw, hoewel diepere schaduw ook goed wordt verdragen. Elfenbloemen bloeien al vroeg in het voorjaar dus als u de stengels of het blad wenst af te snijden, doe dit dan al in februari of maart. Informatie over andere soorten tuinbloemen zijn te vinden in de plantenindex.

Bodembedekkers

Naast de Epimedium acuminatum zijn er nog veel meer mooie bodembedekkers. In het artikel bodembedekkers staan ze handig op een rij. Verder kunt u op de site op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws. Volg ons tuinblog voor elke dag nieuwe inspiratie.

2lq5c0z88h8r_w2400.jpg

Kenmerken: