Duizendknoop (Persicaria polymorpha)

Duizendknoop Persicaria polymorpha een zeer mooi, maar te weinig aangeplant knoopkruid, dat in de border heel lang mooi blijft.

Is de Duizendknoop een geschikte bodembedekker?

Bij het geslacht duizendknoop zijn de duidelijk aanwezige knopen op de stengels heel opvallend. De vele soorten komen uit Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. Ook in ons land kun je hem langs veenriviertjes nog in het wild tegenkomen, maar hij begint zeldzaam te worden. Sommige soorten zijn door hun kruipende groeiwijze goed te gebruiken als een onkruiddrukkende bodembedekker, terwijl andere soorten soms worden gezien als het onkruid zelf omdat ze enorm kunnen woekeren (bijvoorbeeld perzikkruid).

Wanneer bloeit de Persicaria polymorpha?

Maar er zijn ook soorten met een meer opgaande groeiwijze zonder al te grote uitbreidingsdrang. Het is een hoge plant tot wel twee meter. Een absoluut voordeel van deze plant zijn z’n sterke stengels die zelfs flinke storm goed doorstaan. Hij groeit elk jaar fors uit in de breedte, maar woekeren doet deze soort niet. Van mei tot september verschijnen voortdurend nieuwe bloempluimen die gelig wit uitlopen, daarna lichtroze en ten slotte roodbruin verkleuren. Een prachtige plant.

Wat voor grond is het beste voor Persicaria polymorpha?

Vrijwel alle Persicaria-soorten stellen weinig eisen aan de grond. Ze groeien echter bijna zonder uitzondering alleen goed indien de grond voldoende vocht bevat. Water geven is dus belangrijk. Deze duizendknoop hoeft alleen in het voorjaar afgeknipt te worden.

3z55yhu87dkw_w2400.jpg

Kenmerken: