Christoffelkruid (Actaea pachypoda)

Eigenschappen van Actaea pachypoda

Het Christoffelkruid met de Latijnse naam Actaea pachypoda komt oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika. Het is een heel grappige plant en wordt daar Doll’s eyes (poppenogen) genoemd. Als je naar de bessen kijkt, snap je direct waarom. Deze bessen staan aan relatief dikke (pachypoda betekent dikke voeten) lakrode stelen die bijna een meter hoog worden.

Zijn de bessen van Actaea pachypoda eetbaar?

Actaea pachypoda heeft bessen en dat is heel bijzonder. Er zijn namelijk bijna geen vaste planten waaraan bessen groeien. Actaea pachypoda is dus een uitzondering en heeft nog mooie bessen ook. Ze staan bij elkaar, fier rechtop in trossen. Dit is dan ook de reden om de Actaea pachypoda plant in de tuin te zetten. Kijk wel uit, want de planten zijn giftig en worden daarom ook wel gifbes genoemd. Dat neemt niet weg dat er vroeger met de bessen is geëxperimenteerd als medicijn tegen astma.

De bloemen van Actaea pachypoda

Voor het uiterlijk van de bloemen hoef je het niet te doen.  Actaea pachypoda is een bosplant bij uitstek en komt oorspronkelijk voor op het hele noordelijk halfrond.

Hoe kan ik Actaea pachypoda verzorgen?

Als typische bosplant heeft Actaea pachypoda baat bij een licht beschaduwde plaats op humusrijke grond. Actaea pachypoda is een sterk en langlevend plantengeslacht. Lees ook eens het interessante artikel over planten water geven.

Vindt u het leuk om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws? Neem dan ook eens een kijkje op ons blog boordevol leuke tips en ideeën. 

glh5oj18mm7j_w2400.jpg

Kenmerken: