Bekervaren (Jumbo)

Matteuccia struthiopteris ‘Jumbo, de struisvaren, tref je niet elk voorjaar op dezelfde plaats in je tuin. Ze ‘wandelen’ via hun wortelstokken door de tuin. Struisvaren zijn mooie, sterke, vaak hoog oprijzende varens waarvan de wortelstokken opvallend geschubd zijn. Eén soort (de Europese) vormt veel uitlopers, de andere niet of nauwelijks. De steriele bladeren van de struisvaren vormen met z’n alle een trechter en zijn steeds enkelgeveerd. De wortelstokken liggen soms bijna boven op de grond. De fertiele bladeren wijken qua vorm sterk af van de steriele.

Wat is de hoogte van de struisvaren?

De hoogte van de soorten struisvaren varieert van 75 tot 200 centimeter. De herkomst varieert van Noord-Azië via Europa tot Noord-Amerika en toch gaat het maar om drie soorten. De Matteuccia struthiopteris (gewone struisvaren, Europese struisvaren, beekvaren) komt uit Europa en West-Azië.

Uiterlijke kenmerken van de struisvaren

Heel fraai langs vijvers en beeklopen en zeer geschikt om grote stukken grond snel te laten begroeien. Het is een echte achtergrondvaren voor de bostuin. De enkelvoudige steriele bladeren van deze zeer sterke varen vormen met z’n alle een trechter (daarom de naam bekervaren). Struisvaren kunnen onder gunstige omstandigheden wel meer dan een meter hoog worden. Ze staan fier rechtop en zijn aan de toppen iets gebogen. De fertiele bladeren verschijnen pas in de zomer. Ze bereiken slechts de helft van de lengte van die van de steriele bladeren. Ze blijven ’s winters groen en staan in het midden van de koker. Een enkele plant vormt via de uitlopers snel een hele groep. ‘Jumbo’ is in alle delen wat groter dan de soort, maar verder daaraan gelijk.

Struisvaren algemeen onderhoud

Vochtbehoudende, humusrijke grond is een vereiste. Lees meer over planten water geven op onze site. De soorten groeien graag op koele, beschaduwde plaatsen. De struisvaren verdragen zelfs erg veel schaduw. Deze soort is niet bestand tegen blijvend drijfnatte grond. Schaduw wordt uitstekend verdragen. De bladeren worden bij droogte snel bruin. De planten kunnen heel oud worden.

i6i50d08jynz_w2400.jpg

Kenmerken: